Creil – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Creil. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Creil te bereiken met de bus vanuit Emmeloord en Lemmer. De meesten zullen hier terecht komen met de auto of met de fiets.

Tips en aanbevelingen

Als het kan, kom dan in de tijd dat de tulpen in bloei staan, zo tussen begin april en half mei. Het is dan niet alleen hopelijk al lekker lenteweer, er is dan het meeste te doen in de directe omgeving van Creil.

Kritische noot

Creil zelf is, met 1700 inwoners, niet echt een dorp waar veel te beleven is. Toch, zoals hieronder ook is te zien, zijn er best wel een paar leuke dingen in de buurt. Alles bij elkaar blijft het toch een beetje “schrapen” om voldoende plezierige dingen te ondernemen hier.

Wat is er te doen in Creil?

Ommetje Creil

Zin in een wandelingetje? Dan is het Ommetje Creil wellicht iets voor jou. Het ommetje rondom Creil gaat deels door het Creilerbos en voor een deel langs oevers en waterkanten van akkerland. Met 4,2 kilometer is het niet verschrikkelijk lang maar dus goed voor een uurtje wandelplezier.

Rotterdamse Hoek

De Rotterdamse Hoek is een klein natuurgebied naast de IJsselmeerdijk bij Creil. Het gebied bestaat uit bos, moeras en weidegebied. De IJsselmeerdijk maakt hier een bocht en is versterkt met puin afkomstig van het in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde Rotterdam. De daardoor ontstane naam “Rotterdamse Hoek” is bedacht door de polderwerkers zelf. In 2013 is het gebied uitgebreid met 48 hectare moeras en grasland. Ook zijn er drie poelen bij gegraven. Door het gebied loopt een wandelroute langs het moeras, door het kleine bos richting Noordermeerdijk.

Op de dijk zelf staat hier ene 7,5 meter hoge toren. Deze is niet meer in gebruik en naast de lamp is ook de misthoorn (nautofoon) die bij dichte mist met lage tonen schippers waarschuwde verwijderd. De Rotterdamse hoe is nog steeds berucht bij de scheepvaart omdat het water hier behoorlijk opgestuwd kan worden vanwege ondieptes. Bovendien kunnen vanwege de knik in de dijk golven vreemd worden teruggekaatst. Alles bij elkaar wordt dit niet voor niets wel het laatste scheepskerkhof in Nederland genoemd.

Klokkenstoel

In 1958 werd de rooms-katholieke St. Nicolaaskerk gebouwd. Toen deze buiten gebruik raakte en een herbestemming kreeg als zorgcentrum is de klok van de kerk verplaatst naar het kerkhof aan de Koning Radboudlaan. Daar is een klokkenstoel gerealiseerd en in 2001 in gebruik genomen. Bij begrafenissen kan de klok met een doorsnede van bijna een meter en een gewicht van 572 kilo en worden geluid. Klokkenstoelen zijn geen gewoon onderdeel van de Noordoostpolder, maar in het nabijgelegen Zuidwest Friesland zijn er een aantal te vinden.

Tulpenfestival

Elk jaar in april/mei vindt het Profytodsd Tulpenfestival plaats. Met de auto, fiets of te voet kun je veel, heel veel tulpen zien. Natuurlijk denk je bij tulpen aan de Keukenhof, maar als je in de Noordoostpolder komt dan zie je er meer dan genoeg. Vlakbij Creil is het Tulpen belevingsveld te zien waar je heel dicht bij de tulpen kunt komen. Leuk voor de foto’s :). Er worden in een paar weekenden ook extra activiteiten georganiseerd.

Op https://tulpenfestival.nl is alle info te vinden, met name de routes die je met de auto, fiets of te voet kunt doen en vooral; wanneer je het beste kunt gaan.

Tulpeninformatiecentrum

Aan het Wrakkenpad 2 is in het buitengebied van Creil een informatiecentrum van tulpen te vinden. Voor alle info: https://www.tulpeninformatiecentrum.nl/

In de buurt van Creil

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 31 juli 2019