Dronten – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Dronten. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Dronten ligt in het noordelijk deel van Flevoland, ten noordoosten van Lelystad.

Tips en aanbevelingen

Dronten is niet bepaald een bestemming op zichzelf, maar met de omgeving en met name Lelystad, waar meer te zien en te doen is dan je denkt, is dit toch de moeite waard.

Kritische noot

Hoewel Dronten met ruim 40.000 inwoners bepaald niet heel klein is, is het een van Nederlands jongste woonplaatsen en daarmee zal een natuurlijke charme hier pas over een paar eeuwen neerdalen. In de omgeving strekt het agrarische land met kaarsrechte wegen zich heel ver uit en ben je liefhebber van moderne en zeer grote windmolens, dan zit je hier goed.

Wat is er te doen/bekijken in Dronten?

Eerste bebouwing

Voor geïnteresseerden is er aan De Noord en Lijzijde bebouwing uit de beginjaren van Dronten, zo rond 1959-1960, te vinden. Bijzonder is dat de maatschappelijke verhoudingen van toen hier nog tot uitdrukking zijn gebracht; zo zijn de huizen aan De Noord zogenaamde Middenstandswoningen. Je kunt je dat vandaag de dag nauwelijks meer voorstellen, maar nog niet zo lang geleden was dit dus vrij normaal.

Mechanisch Erfgoed Centrum

In het Mechanisch Erfgoed Centrum, te vinden ten zuidwesten van Dronten, is meer dan 100 jaar techniek te zien. Van stoommachines tot naaimachines en van verbrandingsmotoren, tractoren tot speelgoed en werktuigen. Elke derde zaterdag van de maand wordt een stoomdag georganiseerd waarbij stoomwalsen, een stoomkraan of stoomboot onder stoom zijn te zien. Het museum lig aan de lage vaart en is daarmee ook per boot bereikbaar. Meer info: http://www.mecmuseum.nl/

Het Wisentbos

Aan de zuidwestrand van Dronten ligt het dorpsbos met de best fraaie naam Wisentbos. Het wordt vooral door de lokale bewoners gebruikt, maar heb je dringend behoefte om even de benen te strekken dan is dat ook voor passanten geschikt. Er zijn diverse wandelpaden zoals een rolstoelpad, kuierlattenpad, IVN-natuurpad en ruiterpad in het bos aangelegd. Het bos is overigens gemengd loofhoutbos met lindes, populieren, wilgen en kastanjebomen. Meer info: https://www.hetwisentbos.nl/

Gemaal Colijn

In Ketelhaven, het buitengebied ten noorden van Dronten, staat sinds 1957 een gemaal dat in eerste instantie werd ingezet om de Flevopolder droog te malen. Het is nog steeds in gebruik en inmiddels een gemeentelijk monument. Voor liefhebbers is er in het nabijgelegen Biddinghuizen het Gemaal Lovink te zien, een rijksmonument. Beide zijn typisch exemplaren van de wederopbouwperiode waarin veel gemalen zijn gebouwd.

In de buurt van Dronten

Andere plaatsen in Oostelijk Flevoland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 juli 2021