Emmeloord – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Emmeloord. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Emmeloord goed te bereiken met de bus uit vrijwel letterlijk alle windstreken. Ondanks verwoede pogingen heeft Emmeloord geen treinstation, de Zuiderzeelijn waar Emmeloord een station aan zou krijgen is nooit aangelegd. Met de auto is Emmeloord eenvoudig bereikbaar via de A6.

Tips en aanbevelingen

Emmeloord is het centrale punt in de Noordoostpolder. Met een dikke 25.000 inwoners is het niet groot en tot op de dag van vandaag zijn de ambities bescheiden. Emmeloord heeft wel een regiofunctie voor de omliggende dorpen en daardoor is het winkelaanbod relatief groot. Ook een theater en bioscoop zijn hier te vinden. Toch, bijvoorbeeld een museum over de Noordoostpolder vind je niet hier maar in Nagele.

Kritische noot

Emmeloord is nog maar een relatief jonge stad en niet erg groot. het heeft relatief veel basisvoorzieningen vanwege de omliggende dorpen maar heeft zeker moeite die in stand te houden, zie alleen al de perikelen rondom het ziekenhuis hier. De concurrentie van Urk, Schokland, Kampen, Vollenhove, Blokzijl en Zwolle, allemaal plaatsen die omkomen in de historie, is dan ook groot.

Wat is er te doen in Emmeloord?

Poldertoren

De Poldertoren is een niet meer in gebruik zijnde watertoren die prominent in het centrum op het plein aldaar staat. De toren is gebouwd in 1959 en ruim 65 meter hoog. Bijzonder is dat deze toren precies in het geografische midden van de Noordoostpolder staat. Bovenin de toren is een carillon met 48 klokken die nog steeds wordt gebruikt. Vanwege een stedenband met Mizumaki in Japan is aldaar een replica van de toren gebouwd. Daar kun je via de toren naar de bibliotheek van die stad. In Emmeloord is in de even weken de toren op donderdagmiddag tussen 13:00 en 15:00 te bezoeken.

Heilige Michaelkerk

Deze R.K. kerk staat in het centrum van Emmeloord. Het is een eenbeukig, robuust uitziend gebouw met losse klokkentoren. Meer informatie: https://www.emmausparochie.net/

Emmelerbos

Aan de noordoostzijde van Emmeloord is het Emmelerbos te vinden. In dat bos zijn allerlei sportverenigingen en een camping ondergebracht maar je kunt er ook wandelen en fietsen. Het bos is nog niet zo heel oud en vanzelfsprekend niet spontaan ontstaan. In de verder nogal agrarische omgeving van de Noordoostpolder is elke boom er een zullen we maar zeggen.

Draf- en renbaan Emmeloord

Veel drafbanen zijn er niet in Nederland, maar in het Emmelerbos kun je er eentje vinden. Meer informatie: https://www.grasbanen.nl/

Uit eten en drinken

Emmeloord heeft relatief veel winkels en voorzieningen vanwege de regiofunctie die de stad vervult. Daarom is uit eten en drinken hier niet zo’n probleem hoewel je voor meer sfeer misschien beter de auto naar Urk, Kampen of Zwolle kunt pakken.

Recreatiegebied Wellerwaard

Dit recreatiegebied net even ten noorden van Emmeloord aan de andere kant van de A6 is geschikt voor wandelen, fietsen, zwemmen, picknicken en zonnen. Er is een restaurant te vinden; “Bij ons in de Wellerwaard”. Parkeren met de auto is gratis en ook met de camper ben je welkom. Zie voor meer informatie: https://wellerwaard.nl/ en https://beleefhetinwellerwaard.nl/

In de buurt van Emmeloord

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 29 augustus 2019