Bezoek en beleef Ens. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV is Ens goed bereikbaar per bus vanuit Kampen. Met de auto is Ens prima bereikbaar. Ens ligt pal naast de N50 en vanuit Kampen is het het eerste dorp dat je passeert (of binnenrijdt, mits je de afslag niet mist) in de Noordoostpolder. Ook vanaf Emmeloord/A6 is de rit via de N50 niet lang.
Tips en aanbevelingen
In Ens werd in 1946 de eerste stenen woning gebouwd, terwijl in de jaren daarvoor er al een barakkenkamp stond. Daarmee is het een van de eerste plaatsen waar in de Noordoostpolder werd gebouwd. De historie van Ens gaat echter veel verder terug, want op eiland Schokland werd het zuidelijk deel ook Ens genoemd. En dan kun je er zo 1000 jaar bij optellen…. Die link koesteren ze in het huidige dorp Ens bijvoorbeeld door vernoeming van straten naar belangrijke personen van het oude Ens.
Kritische noot
Ens is met zo’n 3300 inwoners een van de grotere dorpen van de Noordoostpolder en er zijn dus scholen, kerken in functie en wat winkels te vinden. Toch zullen de meeste mensen de afslag Ens nemen om vervolgens precies de andere kant op te gaan: richting Schokland en Urk.
Wat is er te doen in Ens?
Centrum Ens
Het centrum van Ens is, vergeleken met New York of Rome, net iets minder interessant. Toch zijn hier wel wat bijzonderheden die opvallen als je er oog voor hebt. Zo is er, afwijkend van andere dorpen hier, een lange groenstrook, de Baan, waarlangs nog steeds wat winkels zijn te vinden. Maar vooral opvallend is dat de oorspronkelijke Hervormde kerk, die overigens niet meer als kerk in gebruik is, een tamelijk prominente plek aan het Kerkplein in het dorp heeft gekregen. In het algemeen werd geprobeerd in de Noordoostpolder de kerken en scholen van de verschillende godsdienstige stromingen letterlijk een gelijkwaardige positie te geven.
Ander leuk feitje is dat woningen van landarbeiders slechts een woonlaag kregen terwijl er voor middenstanders en notabelen nog een woonlaag bovenop werd gemetseld. Bijvoorbeeld op het Kerkplein zijn de voormalige landarbeiderswoningen te zien en op die manier dus de sociale opbouw van de bevolking in de jaren 50 van de vorige eeuw.
R.K. Noodkerk / “Het Gebouwtje”
Te begrijpen valt dat met de komst van arbeiders naar de Noordoostpolder niet meteen volwaardige kerken beschikbaar waren. Maar de zondagsmissen konden natuurlijk niet worden gemist! Naast de barakken die als onderkomens dienden voor de arbeiders werden daarom ook tijdelijke houten noodkerken gebouwd. Het oudste gebouw van Ens, dat er nog steeds staat, is de R.K. Noodkerk. Hij staat pal naast de nog steeds in gebruik zijnde R.K. Kerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand, gelegen aan de A. van Bockholtstraat 1 te Ens.
Wandelpad Ens
Het wandelpad Ens loopt om het dorp Ens heen en is zo’n 4,5 kilometer lang. De wandeling begint op de Waterkant ter hoogte van “Het Wapen van Ens” en is met de klok mee beschreven. Je komt langs een stuk of 50 borden met wetenswaardigheden en opdrachten, zowel voor kinderen als volwassenen. Meer informatie: https://www.ens-nop.nl/recreatie/wandelpad/
Ensyfair
Elk jaar wordt aan het begin van de zomer een flink feest in Ens georganiseerd: Ensyfair. Het duurt een hele week en het is een feest voor en door Ensenaren. Als buitenstaander wordt je er vast niet weggekeken. Voor alle info: https://ensyfair.nl/
Uitkijktoren Ramspol
Uitkijktoren Ramspol is een toren van 12,5 meter hoog die in 1956-1957 is gebouwd in de Noordoostpolder, nabij het Ramsdiep. De Ramspolbrug en de stormvloedkering Ramspol liggen hier vlakbij. De toren is gebouwd in opdracht van de Directie Wieringermeer door de NV Schokbeton en was bedoeld als recreatieve uitzichttoren. Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitkijktoren_Ramspol
Stormvloedkering Ramspol
De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare balgstuw die bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer afsluit. Normaal gesproken ligt hij op de bodem van het water maar bij sterke noordwestenwind en een waterstand hoger dan 50 NAP wordt er water en lucht in de stuw geblazen. Daardoor komt hij van de bodem los en sluit het water in het achterland af. De totale kering bestaat uit 3 balgen van rubberdoek dat opgeblazen 10 m hoog en 240 m lang is. Elke eerste dinsdag in oktober wordt het geheel getest.
In de buurt van Ens
Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 30 januari 2022