Espel – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Espel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Espel te bereiken vanuit Lemmer en Emmeloord. Met de auto ligt Espel aan de N712 tussen Urk en Lemmer, ter hoogte van Emmeloord. Vanuit Emmeloord rijd je via de N714 zo Espel binnen.

Tips en aanbevelingen

Wil je eens een escape avond met je vrienden of familie, of bowlen? Dan kan dat zowaar in Espel. Verder is de kleine supermarkt natuurlijk handig als je net even wat nodig hebt. Verder is vooral het buitengewoon strakke, door mensenhanden gecreëerde landschap direct om Espel misschien wel het meest bijzonder. De kavels van 300×800 meter liggen in strak gelid naast elkaar en de eenvormigheid van de boerderijen en schuren die in korte tijd hier in de jaren 50 allemaal zijn gebouwd valt nog steeds op.

Kritische noot

Ook dit dorp doet zijn slechts 1400 inwoners verwoede pogingen te blijven leven. Toen de laatste supermarkt zijn deuren sloot is er door actie van de bewoners toch weer een nieuwe geopend. Verder zijn er in Espel nog steeds een kerk, school en meerdere sportverenigingen.

Wat is er te doen in Espel?

Protestantse kerk Una Scanta/multifunctioneel centrum ’t Mozaïek

De katholieke kerk in Espel is gesloten maar de protestantse kerk is nog in gebruik. Dit vrij moderne gebouw heeft een vrijstaande ronde toren die tegenwoordig kunstig is beschilderd. Het is tevens een multifunctioneel centrum met een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal, het jeugdhonk, een rouwkamer en ook de huisarts houdt hier spreekuur.

IJsselmeerdijk en sluitsteen

Vanaf Espel ligt niet ver naar het westen de dijk tussen Urk en Lemmer. Daar is een wijds uitzicht op het IJsselmeer en, tot vreugde van de een en verdriet van de ander, een enorm windmolenpark met molens die maar liefst 200 meter hoog zijn (Windpark Noordoostpolder). Ze zijn deels op land en deels in het water gebouwd.

Op de dijk is ook het punt te vinden waar op 3 oktober 1939 het laatste gat is gedicht. Het ligt op de dijk op het punt ter hoogte van het midden tussen Espel en Creil. Tegenwoordig staat hier een granieten tafel. De herdenkingssteen uit 1989, die precies een halve eeuw na de sluiting van de dijk werd geplaatst, is tegenwoordig te zien bij Museum Het Oude Raadhuis in Urk.

Party Bowlinghouse de Ducdalf

Je zou het niet verwachten in een dorp met de omvang van Espel, maar er is hier een heuse bowlingbaan en partycentrum gevestigd. Voor zomaar een avondje uit of het vieren van een feestje. Ook zijn er escape rooms en kookworkshops voor de liefhebber. Laat je het koken liever aan een ander over dan kun je ook gewoon een hapje komen eten. Meer informatie: https://www.deducdalf.nl/

De Stekkentuin

De Stekkentuin is te vinden aan de Noordenmiddenweg 13, even buiten Espel. Het is een tuin met tegenwoordig honderden verschillende soorten planten. Meer informatie: http://www.destekkentuin.nl/

In de buurt van Espel

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 1 augustus 2019