Luttelgeest – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Luttelgeest. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Luttelgeest via de bus verbonden met Marknesse en Steenwijk. Met de auto is Luttelgeest eenvoudig bereikbaar vanuit de richting Emmeloord (A6).

Tips en aanbevelingen

Luttelgeest dorp is geen plaats waar veel mensen bewust naar toe zullen rijden. Behalve dan als je er familie hebt wonen, er van plan bent er te gaan wonen, of sterker nog: je woont er al. Voornaamste reden waarom hier toch veel mensen eens in hun leven terecht komen is de Orchideeën Hoeve.

Kritische noot

Luttelgeest is met iets meer dan 2000 inwoners een van de vele dorpen waar winkels zijn verdwenen, kerken gesloten en scholen alleen door fusies nog kunnen blijven bestaan. Toch zie je wel dat de inwoners onderling proberen er wat van te maken, en dat is te prijzen. Als bezoeker heb je daar natuurlijk niks mee.

Wat is er te doen in Luttelgeest?

Historische objecten in Luttelgeest

Luttelgeest is, net als de andere dorpen in de Noordoostpolder, in eerste instantie zeer planmatig gebouwd. De bouw startte in 1950 en veel van de oorspronkelijke bouw is nog steeds herkenbaar in de woonstraten. De winkels die er oorspronkelijk ook waren zijn inmiddels al lang verdwenen, tot verdriet trouwens van de bewoners van het grote AZC even buiten het dorp. Wil je toch wat objecten bekijken uit de jaren 50?

St Jozefkerk

De St. Jozefkerk, gelegen aan de Kerkstraat, stamt uit 1955 maar staat reeds op de monumentenlijst. De kerk met de ronde toren, 32 meter hoog, doet een beetje middeleeuws aan. De kerk zelf is vrijwel rechthoekig en is niet meer in gebruik.

Weegbrug en weeghuisje

Aan de Kade, tegenover de voormalige katholieke kerk, staat een weegbrug en weeghuisje. Het geheel is niet meer in gebruik maar in de tijd dat veel landbouwproducten, zoals suikerbieten, nog per schip werden afgevoerd werden ze hier gewogen.

De Orchideeën Hoeve

Een bezoek aan de Orchideeën Hoeve steekt met kop en schouders boven alle andere activiteiten in de buurt uit. Per jaar trekt het een paar honderdduizend bezoekers, al zullen er daarvan ook wel alleen voor een plant of pot komen. Meer…

De Orchideeënwinkel

Vlakbij de Orchideeën Hoeve is de Orchideeënwinkel te vinden aan de Oostenringweg 36. Wellicht wat verwarrende namen zo vlak bij elkaar, of zouden ze het erom gedaan hebben? In ieder geval: je hebt de keuze. Voor gratis koffie en thee, en tegen betaling orchideeën, andere planten of bloemen kun je hier terecht. Daarnaast worden hier workshops bloemschikken gegeven. Dit complex wordt gecombineerd met de forelwereld, zie hieronder. Meer informatie over de winkel: https://www.deorchideeenwinkel.nl/

Forelwereld

Gecombineerd met de Orchideeënwinkel (zie hierboven) is aan de Oostenringweg 36 ook mogelijk indoor en outdoor op forellen te vissen. En daarna ze natuurlijk ook op te eten hier. Zie je dat niet zitten? Ze verkopen hier ook vissen voor in de eigen vijver of je kunt gewoon om de camping gaan staan. Waarschijnlijk dan wel met heel veel hengelaars om je heen. Meer informatie: https://www.forelwereld.nl/

Kuinre, Kuinderbos, Burchtbos

Op zes kilometer van Luttelgeest ligt Kuinre, een plaats aan de voormalige Zuiderzee met een lange historie en de moeite zeker waard. In het Burchtbos en Kuiderbos, die formeel voor een deel bij Luttelgeest horen, is de oude haven en overblijfselen van een oude burcht te vinden. En je kunt er uiteraard ook, onder de bomen, fietsen en wandelen. Meer informatie: Kuinre

In de buurt van Luttelgeest

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 1 augustus 2019