Rutten – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Rutten. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Rutten per bus te bereiken met de bus vanuit Lemmer en Emmeloord, maar niet in het weekend. De meeste mensen zullen de auto of fiets kiezen.

Tips en aanbevelingen

Rutten zelf is geen toeristenmagneet, dat is duidelijk. Toch, in de Noordoostpolder is tegenwoordig genoeg te doen en deze plaats ligt handig aan de noordzijde bij leuke plaatsen als Lemmer en Kuinre.

Kritische noot

Tja, Rutten is nu typisch zo’n dorp waar je niet snel zult komen, en hoogstwaarschijnlijk ook niet voor om zult rijden.

Wat is er te doen in Rutten?

Gemaal Buma

Gemalen zijn er genoeg in deze regio, en Gemaal Buma is nu niet degene om een lange omweg voor te maken. het is weliswaar een rijksmonument, maar het Woudagemaal bij Lemmer, een echt stoomgemaal, zal veel meer mensen aanspreken. En Lemmer ligt niet ver van Rutte.. Een ander gemaal dat de moeite meer waard is is het Stoomgemaal Mastenbroek, enkele kilometers ten zuidwesten van Genemuiden.

AlpacaWorld Flevoland

Je ziet ze steeds vaker: alpaca’s. Hier kun je er genoeg zien, maar helaas alleen wel op afspraak en in een arrangement. Zo kun je bijvoorbeeld een high tea tussen de alpaca’s doen, of zelfs alpacagolf spelen. Kijk op https://www.alpacaworld-flevoland.nl/ voor meer informatie.

Om Rutten: Bollenvelden

In de hele Noordoostpolder zijn tegenwoordig flink wat bollenvelden te vinden. Zo tussen half april en half mei is het bloeiseizoen en een echte aanrader. Er zijn speciale routes voor auto en fiets door de hele Noordoostpolder uitgezet, maar ook zonder deze route zijn ze niet te missen.

Geschiedenis en bouw Rutten

Voor het geval het je interesseert; Rutten is, net als de andere dorpen in de Noordoostpolder behalve Urk, een in de jaren 40-50 van de vorige eeuw ontworpen dorp. Rutten is een kruiswegdorp, wat betekent dat Rutten letterlijk om een kruispunt is gebouwd. Een drietal kwadranten bevatten vooral woningen, het vierde is groen. Langs de hoofdstraten liggen de scholen, kerken en in vroeger tijd ook de winkels. Omdat Rutten erg klein is gebleven en de mobiliteit van de inwoners flink is gestegen zijn de winkels tegenwoordig vooral in Emmeloord en in het geval van Rutten, ook in Lemmer te vinden.

Nabij Rutten: Lemmer

Rutten is het meest noordelijk gelegen dorp in de Noordoostpolder en Lemmer is heel dichtbij. Over de N712 is het een kilometer of 6 en Lemmer heeft een leuke haven, strand en kleine binnenstad.

Nabij Rutten: De Orchideeën Hoeve (Luttelgeest)

Vlakbij Luttelgeest is een van de meest bezochte attracties van de Noordoostpolder te vinden; de Orchideeën Hoeve. de naam is wel enigszins verwarrend, want tegenwoordig zijn er ook de nodige dieren te zien. Bij elkaar goed voor een tot enkele uren vermaak, en bij grote interesse in de planten en horeca kun je het wel rekken tot een dag.

In de buurt van Rutten

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 29 juli 2019