Schokland – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Schokland. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Schokland wat minder goed bereikbaar. Je kunt met de bus tot Ens komen en dan wordt het een wandeltocht van een kilometer of drie of verder met de regiotaxi. Met de auto is Schokland eenvoudig te bereiken vanaf de N50, Schokland staat daar al op de borden.

Tips en aanbevelingen

Schokland is een tamelijk overzichtelijk eiland van ongeveer 4 kilometer lengte en ongeveer 500 meter breed. Het is dus letterlijk te behappen en zowel een bezoek aan het museum als een rondje wandelen of op de fiets over het complete eiland zijn de aanraders.

Kritische noot

Bij de ontruiming van het eiland in 1859 is vrijwel alle bebouwing afgebroken om te voorkomen dat bewoners weer zouden terugkeren of anderen er hun intrek in zouden nemen. Dat betekent wel dat Schokland vandaag de dag een erg open vlakte is. In de jaren 50 is de rand van het eiland beplant waardoor de contouren nog steeds goed zijn te zien. Toch blijft het eilandgevoel een beetje lastig te pakken te krijgen; hoe zullen in vroeger tijd de golven van de Zuiderzee tegen dit eiland hebben aangebeukt? Nu kijk je uit over het agrarisch gebied van de Noordoostpolder en dat helpt niet dat werkelijk te doorvoelen.

Wat is er te doen op Schokland?

Museum Schokland

Op de voormalige terp Middelbuurt, een van de hogere plekken op Schokland, is het Museum Schokland te vinden. Het is een absolute aanrader bij een bezoek aan Schokland en bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Meer…

Bezoekerscentrum Gesteentetuin

Aan de noordzijde van Schokland, in het (bescheiden) Schokkerbos, is Bezoekerscentrum Gesteentetuin te vinden. De naam geeft kernachtig weer wat hier te zien en te doen is: Stenen die soms al miljoenen jaren geleden zijn ontstaan en hier tijdens de ijstijd terecht zijn gekomen worden getoond langs een pad door het bos. In het kleine gebouw van het bezoekerscentrum wordt in één lange wand de hele historie helder weergegeven en samengevat. Als je wilt zijn er in de shop ook de nodige stenen te koop. Vrijwilligers helpen je graag verder met alle vragen en voor kinderen is er een leuke graaftuin. Meer informatie: https://www.flevo-landschap.nl/bezoekerscentra/de-gesteentetuin/2

Rondje wandelen/fietsen over Schokland

Er is precies aan de randen van het oude eiland Schokland een wandel- cq fietsroute uitgezet. De route voor fietsen en wandelen zijn vrijwel identiek. Al wandelend kun je als je wilt op een paar plaatsen een iets andere route kiezen. Meer…

Eten en drinken

Bij het Museum Schokland is behoorlijk uitgebreide horeca te vinden. Tijdens de openingstijden van het museum is ook de horeca geopend. Hoewel het wel zo lijkt hoef je voor een bezoek aan de horeca niet het museum in.

Bij het Bezoekerscentrum Gesteentetuin is beperkte horeca: koffie, thee en een ijsje zijn mogelijk. Tegen heel redelijke prijzen, dat wel.

In de buurt van Schokland

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 1 augustus 2019