Ballum (Ameland) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Ballum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Het dorp Ballum ligt op Ameland, aan de westzijde.

Tips en aanbevelingen

Ballum is gedeeltelijk een beschermd dorpsgezicht met 12 rijksmonumenten waaronder de hervormde kerk. Het dorp is dus een bezoekje waard.

Aan de zuidwestzijde van Ballum, aan de Smitteweg 6, staat de Amelander Bierbrouwerij. Uiteraard is er een proeflokaal en kun je het bier er kopen, maar er zijn ook rondleidingen om te zien hoe het bier hier, tamelijk kleinschalig, wordt gebrouwen. Meer info: https://www.amelanderbier.nl/

Kritische noot

Het eiland Ameland is niet heel groot en het inwoneraantal blijft steken op nog geen vijfduizend. Het aantal toeristen per jaar is echter rond de 600.000. En die komen niet alleen in het hoogseizoen. Wil je dus absolute rust of ben je op zoek naar onontdekte authentieke plekjes, dan is het de vraag of Ameland de meest geschikte bestemming is.

Aan de zuidzijde van Ballum, tot aan de Waddenzee, ligt agrarisch land. Niet erg spannend.

Wat is er te doen/bekijken in Ballum?

Ameland Airport Ballum

Ten noordwesten van Ballum ligt sinds 1957 een vliegveld met een grasbaan van 860 meter lengte. Het wordt vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden. Je kunt vanaf hier rondvluchten maken en als je wilt en durft skydiven. Tevens wordt het vliegveld gebruikt door traumahelikopters, maar hopelijk niet al te frequent. Meer info: https://www.ehal.nl/

Museumhaven Zeemanshoop

Aan de zuidoostzijde van Ballum, aan de Waddenzee in de zogenaamde Ballumerbocht, ligt een kleine haven; Museumhaven Zeemanshoop. Je hebt er vanaf de dijk fraai uitzicht over de Waddenzee. De haven wordt door de reddingsboot en werkboten gebruikt en er liggen een aantal oldtimer reddingboten waaronder de beroemde Neeltje Jacoba en Zeemanshoop. De boten zijn in particulier bezit. 

Zie verder: eiland Ameland

Alle zie en doe-dingen op Ameland zijn verzameld op de pagina over het waddeneiland Ameland: Klik hier.

In de buurt van Ballum

Andere waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 augustus 2021