Buren (Ameland) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Buren. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Het dorp Buren ligt op Ameland. Het is het meest oostelijk gelegen dorp.

Tips en aanbevelingen

Bij Googlen moet je wel opletten dat je niet het beslist zeer aantrekkelijke Buren in Gelderland (net boven Tiel) te pakken hebt.

Buren heeft aan de noordzijde een aantal zeer forse vakantieparken en dat brengt uiteraard de nodige drukte met zich mee. Ben je toch op zoek naar rust, ga dan oostwaarts. Hoe verder je gaat, hoe rustiger het wordt. Totdat je natuurlijk met je voeten in het water van de Noordzee/Waddenzee terecht komt, dan wordt het tijd om om te draaien en via een andere route je weg te vervolgen.

Kritische noot

Het eiland Ameland is niet heel groot en het inwoneraantal blijft steken op nog geen vijfduizend. Het aantal toeristen per jaar is echter rond de 600.000. En die komen niet alleen in het hoogseizoen. Wil je dus absolute rust of ben je op zoek naar onontdekte authentieke plekjes, dan is het de vraag of Ameland de meest geschikte bestemming is.

Wat is er te doen/bekijken in Buren?

Wadlopen

Wil je eens op een andere manier naar Ameland, dan kun je vanaf de vertrekhaven in Holwerd mee met een groep om te voet de Waddenzee over te steken. Je wandelt dan eerst een stuk langs de Friese kust waar je meteen wordt getrakteerd op een flinke hoeveelheid slijk. Daarna begint de overtocht die eindigt aan de oostzijde van Ameland, bij ’t Oerd. Onderweg vertelt de gids het nodige over de natuur van de Waddenzee. Op Ameland aangekomen moet je oversteken naar de Noordzeezijde waar je eerst de boel in Noordzeewater zo goed en zo kwaad als dat kan kunt schoonspoelen. Daarna kun je op een boerenkar achter een tractor over het strand naar Nes. Vanaf het strand loop je dan door Nes naar de veerboot en daarmee kun je terug naar Holwerd. Je kunt er natuurlijk ook eerst nog een paar nachtjes op Ameland aan vastknopen.

Natuurgebied ’t Oerd

Aan de oostzijde van Ameland strekt het grote natuurgebied ’t Oerd zich uit. Je kunt hier een eind komen met de fiets maar uiteindelijk is wandelen over een van de wandelpaden hier het devies. Het gebied bestaat uit een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Hier heeft de zee op een aantal plaatsen vrij spel en het landschap verandert dus in de loop van de tijd. Vogels als de meeuw, kiekendief, wulp, kluut, visdief, tapuit en sprinkhaanrietzanger vinden het hier maar wat fijn. Ben je meer geïnteresseerd in planten? Ook daarvan zijn er de nodige te vinden in dit gebied met een afwisseling van zoet, zout en brak water.

Zie verder: eiland Ameland

Alle zie en doe-dingen op Ameland zijn verzameld op de pagina over het waddeneiland Ameland: Klik hier.

In de buurt van Buren

Andere waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 augustus 2021