Hindeloopen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Hindeloopen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Hindeloopen heeft een eigen treinstation op de lijn Leeuwarden – Stavoren. Wat ze per ongeluk vergeten zijn te vermelden is dat dit station midden in de weilanden ligt, op een half uur lopen van Hindeloopen.

Met de auto is Hindeloopen te bereiken over de N359 tussen Lemmer en Bolsward. Reken erop dat het laatste stuk de vaart er wel een beetje uitgaat. Fietsend, wandelend of met de boot is Hindeloopen zeker goed bereikbaar en velen doen dat dan ook.

Tips en aanbevelingen

Hindeloopen is zo overzichtelijk dat het moeilijk is hier iets te missen. Nabijgelegen Workum is ook een bezoekje waard terwijl Stavoren juist aantrekkelijker klinkt dan het in werkelijkheid is.

Kritische noot

Hindeloopen is niet groot, maar het aantal toeristen relatief wel. Zeker bij de haven struikel je daar dus over. Niet teveel getreurd; je bent er zelf ook eentje van.

Wat is er te doen in Hindeloopen?

Oude centrum

Hindeloopen is niet groot maar kent een lange historie. In 1225 kreeg het al stadsrechten. Door eenvoudigweg een rondje te wandelen kom je eigenlijk zo goed als gegarandeerd alle interessante hoogtepunten hier tegen. Daarnaast is het aangenaam struinen door de straatjes in het compacte centrum dus vergeet ook niet daar van te genieten.

Grote Kerk

Meest in het oog springend, en ook zeker een bezoekje binnen waard, is de Grote Kerk van Hindeloopen. Al buiten zal opvallen hoe scheef de toren staat. En inderdaad; hij staat zo’n 1,5 meter uit het lood. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog is echter de fundering zo aangepast dat verdere verzakking als het goed is wordt voorkomen. De hele kerk is in 1632 gebouwd na talloze exemplaren op dezelfde plaats. De deuren zijn doorgaans van 09:00 tot 18:00 open.

Museum Hindeloopen

Museum Hindeloopen is ontstaan in 1919 en daarmee een van de oudste musea in Friesland. Het is gevestigd in het oude stadhuis uit 1683 en daarmee alleen al een bezoek waard. de collectie bestaat uit Hindelooper schilderkunst en klederdracht. Op de eerste verdieping loop je zo een Hindelooper huis binnen. Daarnaast is er aandacht voor de scheepvaart en visserij en natuurlijk is er ook een wisselende tentoonstelling waarbij altijd, hoe kan het anders, een relatie met Hindeloopen is gelegd. Meer informatie: http://www.museumhindeloopen.nl/

Eerste Nederlandse Schaatsmuseum

Wie schaatsen zegt, zegt Friesland en de Elfstedentocht. Hoewel de Elfsstedentocht maar zelden wordt verreden, is het de meest iconische tocht in Nederland die je maar kunt bedenken. In Hindeloopen is er een museum over schaatsen te vinden en niet verbazingwekkend is de Elfstedentocht niet in een achterkamertje weggemoffeld. Meer informatie: http://www.schaatsmuseum.nl/

Commandeurswoning

Eeuwen geleden woonde in deze woning een kapitein die vooral op zee te vinden was. Tegenwoordig wordt de woning privé bewoond maar voor een geringe Euro 1,- kun je binnen een kijkje nemen.

Fontein

In het kader van Leeuwarden – culturele hoofdstad in 2018 zijn in de 11 Friese steden fonteinen neergezet. En niet zomaar fonteinen. De exemplaren zijn stuk voor stuk door verschillende kunstenaars gecreëerd en de reacties op het resultaat zijn…eeehhh…wisselend. In Hindeloopen is de Flora & Fauna-fontein van kunstenaar Shen Yuan geplaatst. Oordeel zelf!

11 stedentocht

Hindeloopen is een van de 11 Friese steden. Heel, heel soms kun je op de schaats in één dag alle steden aandoen; de beroemde 11 stedentocht. Kan dat nu net niet vanwege gebrek aan ijs, of heb je daar geen zin in, dan kan het ook op de fiets. Of met de auto, step, wandelend, op de motor, of…. Zo zwom Maarten van der Weijden in juni 2019 de hele route. Denk er wel even aan dat het zo’n kleine 200 km is voor je besluit ook iets dergelijks te gaan doen.

Kitesurfen

Bij Hindeloopen is een kitesurf-spot te vinden. De kans op een stevige wind is hier net wat groter dan op andere plaatsen, dus… Bovendien is het IJsselmeer dat zich voor Hindeloopen uitstrekt groot genoeg voor zowel beginnende als ver gevorderde (kite)surfers. Naast surfscholen zijn er ook voorzieningen op de nabijgelegen camping.

Zuiderzeepad

Heb je zin in een wat langere rondwandeling? Dan is het Zuiderzeepad wellicht een idee. Dit pad doet Hindeloopen aan en verder heel veel andere schattige oude stadjes rond het hele IJsselmeer. Totaal is het 492 km, dus het duurt even voor je weer in Hindeloopen terug bent.
Zuiderzeepad etappe Zurich – Hindeloopen
Zuiderzeepad etappe Hindeloopen – Rijs

In de buurt van Hindeloopen

Andere plaatsen in Friesland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 1 maart 2020