Hollum (Ameland) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hollum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Het dorp Hollum ligt op Ameland, geheel aan de westzijde.

Tips en aanbevelingen

Hollum telt maar liefst 53 rijksmonumenten en is voor een deel beschermd dorpsgezicht. Alle reden voor een bezoekje dus om vervolgens gewoon een beetje rond te dwalen. Hollum is redelijk klein dus je hoeft geen vooropgezet plan uit te stippelen om van het dorp te genieten.

Kritische noot

Het eiland Ameland is niet heel groot en het inwoneraantal blijft steken op nog geen vijfduizend. Het aantal toeristen per jaar is echter rond de 600.000. En die komen niet alleen in het hoogseizoen. Wil je dus absolute rust of ben je op zoek naar onontdekte authentieke plekjes, dan is het de vraag of Ameland de meest geschikte bestemming is. Ook ten noorden van Hollum liggen enige forse vakantieparken.

Aan de zuid- en oostzijde van Hollum strekt zich agrarisch land uit tot aan de Waddenzee. Niet het meest interessante deel van Ameland.

Wat is er te doen/bekijken in Hollum?

Hollumerbos

Ten westen van Hollum, vlakbij het strand, ligt het Hollumerbos. Het is waarschijnlijk een van de kleinste bospercelen van Nederland met een eigen naam, maar kinderen kunnen zich hier vermaken in de speeltuin en over wandelpaden is er een klein ommetje te maken.

Monument verdronken paarden

Aan de zuidwestzijde van Hollum, in de duinen, staat een bescheiden monument voor acht paarden die hier in 1979 verdronken. Op Ameland werden in die tijd namelijk nog reddingsboten met behulp van paarden naar zee getrokken. Op 14 augustus 1979 ging het vreselijk mis; de reddingsboot werd weliswaar gelanceerd, maar de paarden werden met de trailer de diepte in getrokken. Ze verdronken allemaal. Nadien hebben nog enige jaren andere paarden dezelfde functie vervuld maar inmiddels is die tijd voorbij. Jaarlijks worden wel een aantal keer demonstraties gehouden vanuit Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum zodat is te zien hoe het vroeger in zijn werk ging.

Zie verder: eiland Ameland

Alle zie en doe-dingen op Ameland zijn verzameld op de pagina over het waddeneiland Ameland: Klik hier.

In de buurt van Hollum

Andere Waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 augustus 2021