Joure – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Joure. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

In Joure is een bezoek aan het plaatselijke museum een aanrader. Het complex is verrassend in omvang en met de verschillende thema’s zit er een aardige variatie in wat hier is te bewonderen. De link met de historie van Joure, met name Douwe Egberts, spat er in ieder geval vanaf. Verder is een wandeling door de Midstraat, de centrale winkelstraat van Joure, de moeite waarbij je vanzelf langs meerdere kerken komt, waaronder de fraaie Hobbe van Baerdt Tsjerke. Tot slot is de kerktoren en kerkhof van Westermeer toch wel een must-see.

Locatie

Joure ligt net ten westen van Heerenveen in Friesland, in de oksel van de aansluiting A6/A7.

Tips en aanbevelingen

Een hele dag in Joure doorbrengen is wellicht wat veel van het goede, maar voor een plaats van deze omvang heeft het opvallend veel te bieden. Met name het museum en de centrale winkelstraat zijn de moeite, naast het aan de zuidwestzijde gelegen eeuwenoude kerkhof met kerktoren van Westermeer.

Kritische noot

Joure kennen de meeste mensen vooral van de beruchte rotonde die tot voor kort de A7 en A6 op elkaar aansloot. Het aantal files hier was ontelbaar. Inmiddels is het knelpunt opgelost, maar of de bekendheid van Joure snel ten positieve zal keren is de vraag.

Wat is er te doen/bekijken in Joure?

Museum Joure

Museum Joure is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een complex van een tiental gebouwen. De collectie is geconcentreerd rondom vier thema’s waarbij Douwe Egberts, die hier zijn ontstaan heeft, de eerste is. Ooit stond hier de eerste fabriek en winkel en nu kun je nog steeds van alles rondom koffie en thee zien. Een tweede thema, verbonden aan deze plaats, is de kopergieterij. In het oude pand van Metaalwarenfabriek Keverlin zijn de afgietsels en (half-)fabrikaten te zien. Daarnaast is er nog een drukkerij en, wellicht het meest te bewonderen onderdeel, een klokkenmakerij met een aantal bijzonder fraaie exemplaren. Meer…

Puzzelmuseum

Het Puzzelmuseum is in het bezit van een grote hoeveelheid logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Bijvoorbeeld gaat het om tangram, schuifpuzzels, Rubik’s cube, geduldspelletjes, solitaire of het alombekende boter, kaas en eieren. Het museum ligt aan de oostzijde net buiten Joure en is op afspraak te bezoeken. Meer info: https://www.puzzelmuseum.nl/

Kerken

Joure kent verschillende kerken. Interessante zijn alle aan de Midstraat te vinden:

Hobbe van Baerdt Tsjerke

Aan de Midstraat staat prominent de protestantse kerk Hobbe van Baerdt Tsjerke. Op 8 augustus 1628 werd de eerste steen voor de toren gelegd door de grietman Hobbe van Baerdt, die ook het grootste deel van de kosten voor zijn rekening nam. Gebouwd werd in de Hollandse renaissancestijl. De kerk werd in 1644 gebouwd, meteen als protestantse kerk. Het was immers al in de tijd na de Reformatie. In 1939 brandde de kerk vrijwel geheel uit waarna de kerk in 1947 werd herbouwd. Het interieur is dus bepaald niet heel oud en het orgel is van nog recenter datum; dat stamt uit 1978.

Sint-Mattheuskerk

Midden in het centrum van Joure staat deze R.K. kerk die in 1952 als wederopbouwkerk in neoromaanse vorm is gebouwd. De oude neoromaanse toren van Wennekers uit 1868 bleef daarbij wel behouden. Deze kerk heeft voorgangers gehad uit 1751 en 1836. Met een beetje geluk kun je ook een blik binnen werpen.

Doopsgezinde kerk

De Doopsgezinde kerk werd in 1824 gebouwd als vrij eenvoudig zaalvormig gebouw. Het staat tegenwoordig ingeklemd tussen andere gebouwen aan de centrale Midstraat. De voorzijde met klokkekoepel maakt het geen onaardige kerk om letterlijk even bij stil te staan.

Kerktoren en kerkhof van Westermeer

In de 14e eeuw werd de kerk van Westermeer gebouwd, de toren stamt waarschijnlijk uit de 16e eeuw. In de 18e eeuw werd de kerk gesloopt en de toren verlaagd. Deze toren staat tot op de dag van vandaag aan de zuidzijde van het centrum van Joure met rondom een eveneens eeuwenoude begraafplaats. De toren is een rijksmonument en samen met de omliggende begraafplaats een bezoek meer dan waard.

Groene molen

De Groene molen dankt zijn naam aan de kleur van de kap. Hij staat sinds begin 1800 in de haven van Joure aan de Groenedijk. De molen is van het type spinnekopmolen op stelling en is daarmee het enige exemplaar in Friesland. Naast windkracht bezit de molen ook een dieselmotor ui 1937 om de functie als poldermolen, dus om water uit de polder weg te pompen, uit te voeren.

Penninga’s molen

In 1900 brandde de molen in het bezit van molenaar Penninga af. Met het verzekeringsgeld werd vervolgens molen De Jonge Dolfijn gekocht, die sinds 1692 in Westzaan stond. Sindsdien staat de korenmolen in Joure aan de Molenweg. Overigens raakte de molen na de jaren 30 in de vorige eeuw in verval omdat er geen behoefte meer was aan haar diensten. Inmiddels is de molen al enkele malen gerestaureerd en draait hij met behulp van vrijwilligers. Elke zaterdagmorgen is de molen open voor bezoek.

Park Heremastate

Tussen het centrum en de haven in Joure staat de huis Herema State met daar omheen het openbare park Heremastate. De geschiedenis van het huis gaat terug naar de 15e eeuw, in 1689 werd hier een nieuwe stins gebouwd. Na eeuwen particulier bezit werd het in 1950 in gebruik genomen als gemeentehuis. De tuin werd in 1716 in barokstijl aangelegd met een zichtkanaal. Sinds 1943 is het een openbaar park. Niet groot, wel de moeite waard.

Zwemwater De Woudfennen

Aan de westzijde buiten Joure, aan de andere zijde van de A7, ligt een oude zandwinput: de Put van Nederhorst. Aan de rand ligt een dagrecreatieterrein met een zandstrand. Aan de zuidzijde van het water ligt een bungalowpark en jachthaven. Aansluitend liggen de Langwarder Wielen aan de westzijde.

In de buurt van Joure

Andere plaatsen in Midden-Friesland met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 1 oktober 2021