Midsland (Terschelling) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Midsland. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Midsland ligt midden op Terschelling en is een alleraardigst dorp met oude bebouwing in het centrum en genoeg winkeltjes en horeca. Blikvanger is de Hervormde kerk met kerkhof in het centrum. Naar het noorden toe ben je al snel in een duingebied waar je prima kunt wandelen en fietsen en via een strandopgang ben je daarna snel op het brede Noordzeestrand. Kortom, in luttele kilometers is hier genoeg variatie te vinden.

Locatie

Het dorp Midsland ligt op Terschelling, ongeveer in het midden tezamen met nog een aantal kleine dorpjes en buurtschappen. Net ten noorden van Midsland ligt ook nog het buurtschap Midsland-Noord en in de duinen daar weer boven ligt Midsland aan Zee.

Tips en aanbevelingen

Het dorp Midsland telt slechts ongeveer 1000 vaste inwoners maar is daarmee toch in grootte het tweede dorp op Terschelling. Het is niet te missen als je Terschelling bezoekt en dat is geen straf. De Hervormde kerk staat hier prominent middenin het dorp en daarnaast is er voor toeristen de nodige horeca voorhanden. Vanaf hier rij je binnen no-time naar het Noordzee strand ten noorden van het dorp.

Kritische noot

Het eiland Terschelling is weliswaar het op een na grootste Waddeneiland, maar nog steeds niet heel groot en het inwoneraantal blijft steken op rond de vijfduizend. Het aantal toeristen overstijgt dit verre, en niet alleen in het hoogseizoen. Ben je dus een absolute rustzoeker, dan is het de vraag of je op dit eiland juist bent aangeland.

Wat is er te doen/bekijken in Midsland?

Midsland-centrum

Midsland heeft een aangenaam, compact centrum met een behoorlijke hoeveelheid winkels en zeker horeca. De vaak al wat oudere bebouwing maakt het geheel zeker sfeervol. Blikvanger is de Hervormde kerk met omliggend kerkhof. De kerk is beperkt opengesteld, een blik binnen is zeker de moeite waard.

Midsland-Noord

Direct ten noorden van Midsland ligt Midsland-Noord. Voornaamste aantrekkingskracht van dit kleine groepje bebouwing is de horecafunctie, en als je wilt kun je hier, net als op zoveel andere plaatsen, ook een fiets huren. Net boven Midsland-Noord, richting Midsland aan Zee, begint een aantrekkelijk duingebied om in te fietsen of rond te wandelen.

Midsland aan Zee

Aan de noordzijde van Midsland loopt het gebied van dit dorp door tot aan zee. Door een prachtig stukduingebied kom je vanzelf bij de strandopgang met daarna zicht op heel breed strand. Zelfs bij zomerse drukte is hier meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Zin in een strandwandeling? Dat kan hier heel goed, bijvoorbeeld naar West aan Zee. Het zal niet verbazen dat bij elke strandopgang uitgebreide horeca is te vinden. Overigens kun je door het duingebied fraai over schelpenpaden fietsen richting West-Terschelling of oostwaarts naar bijvoorbeeld Hoorn.

Strieperkerkhof

Het kerkhof van Striep ligt direct ten zuidwesten van Midsland, tegen de dorpskern aan. Rond 850 stond hier al een houten kerk. Daarna werd een stenen kerk gebouwd die in 1569 door de watergeuzen in brand is gestoken. Niet lang daarna is de toren ook ingestort. Het kerkhof is echter tot het begin van de 20e eeuw in gebruik gebleven.

Stryper Wyfke

Het Stryper Wyfke is een sage die zich in 1666 in de buurt van Striep afspeelt. In dat jaar trekken Engelse soldaten van west naar oost stropend over het eiland. Bij Striep aangekomen zien de soldaten in de mist het kerkhof dat lijkt op een Hollandse versterking. Een oud vrouwtje waarschuwt de soldaten: “Ze staan er met honderden, maar liggen er bij duizenden“. Daarop sloegen de Engelsen op de vlucht en verlieten uiteindelijk het eiland. Ter nagedachtenis staat er sinds 1982 een beeld van het Stryper Wyfke bij het Striepkerkerkhof, langs de doorgaande weg bij Midsland.

Zie verder: eiland Terschelling

Alle aardige dingen die zijn te doen en zien op Terschelling zijn verzameld op de pagina over het waddeneiland Terschelling: Klik hier.

In de buurt van Midsland

Andere waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 17 september 2021