Oosterend (Terschelling) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Oosterend. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Na Oosterend, vanuit het westen gezien de laatste plaats op Terschelling, val je niet meteen in het water. Een langgerekt natuurgebied strekt zich hier nog uit: De Boschplaat. Je kunt over een een aantal fiets-/wandelpaden het gebied in en als je daar geen zin in hebt kun je ook met paard en wagen mee. Direct ten noorden van Oosterend ligt een helemaal niet gek duingebied.

Locatie

Het dorp Oosterend is het meest oostelijk gelegen dorp op Terschelling. Ga je Googlen, vergis je dan niet met het gelijknamige dorp op Texel.

Tips en aanbevelingen

Na Oosterend lijkt de wereld op te houden. Als het gaat om de bewoonde wereld klopt dat ook wel: ten oosten van Oosterend strekt kilometers ver natuurgebied De Boschplaat zich uit. Hier heeft de zee vrij spel; bij vloed spoelt het water van de Waddenzee het land in en uit. Het aantal wandel- en fietspaden in dit natuurgebied is beperkt.

Kritische noot

Het eiland Terschelling is weliswaar het op een na grootste Waddeneiland, maar nog steeds niet groot en het inwoneraantal blijft steken op rond de vijfduizend. Het aantal toeristen overstijgt dit verre, en niet alleen in het hoogseizoen. Ben je dus een absolute rustzoeker, dan is het de vraag of je op dit eiland juist bent aangeland.

Wat is er te doen/bekijken in Oosterend?

Stinswier

Ten zuiden van Oosterend ligt een stinswier, een kunstmatige heuvel in het grasland. Deze stamt uit de 14e-16e eeuw en is geen terp maar een heuvel waar bovenop een stins werd gebouwd; een verstevigde toren. Deze toren werd normaal niet bewoond, maar in geval van dreiging konden de bewoners van de naastgelegen herenboerderij er hun toevlucht nemen. Van alle meer dan 100 stinswieren in Groningen en Friesland zijn er slechts vijf bewaard gebleven en dit is er een van. Alle stinsen zijn verdwenen.

Grië

Ten oosten van Oosterend strekt zich een gebied uit dat grotendeels natuur is; De Boschplaat. Aan de zuidzijde liggen nog wat graspercelen waarin vier eendenkooien zijn te vinden. Met deze eendenkooien werden in vroeger tijd niet alleen eenden maar ook smienten, pijlstaarten en wintertalingen gevangen. Van de vier is er nog eentje in bedrijf.

Zie verder: eiland Terschelling

Alle aardige dingen die zijn te zien en doen op Terschelling zijn verzameld op de pagina over het waddeneiland Terschelling: Klik hier.

In de buurt van Oosterend

Andere waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 3 september 2021