Striep (Terschelling) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Striep. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Striep is een echt klein gehucht vlak ten zuiden van Midsland. Het ligt tegen de dijk van de Waddenzee aan en dat is precies ook het sterke punt. Hier ligt de Strieper Kwelder die bij laagtij drommen vogels trekt en bij hoogtij mooi onderloopt. Verder ligt hier buitendijks een fietspad richting West-Terschelling en de andere kant op tot aan Oosterend. Al fietsend heb je hier een wijds uitzicht over de Waddenzee. Het oude Strieperkerkhof, een klein bezoekje waard, ligt feitelijk tegen de dorpskern van Midsland aan.

Locatie

Het gehucht Striep ligt op Terschelling, ongeveer in het midden tezamen met nog een aantal kleine dorpjes en buurtschappen.

Tips en aanbevelingen

Striep is de oudste nederzetting van Terschelling en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot maar liefst 18 inwoners (2018). Een kijkje over de dijk van de Waddenzee die hier voor de deur ligt is zo gek nog niet en de rest van Terschelling, met talloze leuke dingen om te zien en te doen, is vanaf hier nooit ver.

Kritische noot

Het gehucht Striep ligt aan de zuidzijde van Terschelling te midden van andere aardige dorpjes, maar ook tamelijk saai agrarisch landschap. Mooier landschap vind je aan de noordzijde van Terschelling, gelukkig niet ver hier vandaan.

Wat is er te doen/bekijken in Striep?

Strieperkerkhof

Het kerkhof van Striep ligt ten zuidwesten van Midsland. Rond 850 stond hier al een houten kerk. Daarna werd een stenen kerk gebouwd die in 1569 door de watergeuzen in brand is gestoken. Niet lang daarna is de toren ook ingestort. Het kerkhof is echter tot het begin van de 20e eeuw in gebruik gebleven.

Stryper Wyfke

Het Stryper Wyfke is een sage die zich in 1666 in de buurt van Striep afspeelt. In dat jaar trekken Engelse soldaten van west naar oost stropend over het eiland. Bij Striep aangekomen zien de soldaten in de mist het kerkhof dat lijkt op een Hollandse versterking. Een oud vrouwtje waarschuwt de soldaten: “Ze staan er met honderden, maar liggen er bij duizenden“. Daarop sloegen de Engelsen op de vlucht en verlieten uiteindelijk het eiland. Ter nagedachtenis staat er sinds 1982 een beeld van het Stryper Wyfke bij het Striepkerkerkhof, langs de doorgaande weg bij Midsland.

Waddenzee en Strieper Kwelder

Bij Striep ligt de Waddenzee voor de deur. Het verschil tussen eb en vloed is hier mooi te zien als je op verschillende tijdstippen een kijkje neemt. Waar de dijk bij Striep een hoek maakt ligt een kwelder, een aardig stukje natuur. Ook is bij Striep goed te zien hoe een stuk van de Waddenzee verder is ingepolderd; de dijk is hier een stuk verlegd terwijl de oude dijk is blijven liggen, nu dus midden in het land.

Zie verder: eiland Terschelling

Alle aardige dingen die zijn te doen en zien op Terschelling zijn verzameld op de pagina over het waddeneiland Terschelling: Klik hier.

In de buurt van Striep

Andere waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 september 2021