West-Terschelling (Terschelling) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef West-Terschelling. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

West-Terschelling is de plaats die je vanuit Harlingen als eerste aandoet. Het is het grootste dorp op Terschelling en het heeft een aangenaam centrum met oude bebouwing, winkels, horeca en een drietal musea. De opvallende vierkante vuurtoren Brandaris staat hier midden in het centrum, maar is helaas niet voor bezoek geopend. Daarnaast is de haven een bezoekje waard, in de zomer liggen hier fraaie twee- en driemasters. Vlak boven West-Terschelling, richting West aan Zee, ligt een duin- en bosgebied waar je prima kunt wandelen en fietsen.

Locatie

West-Terschelling ligt op Terschelling en zoals de naam al verraad aan de westzijde van het eiland.

Tips en aanbevelingen

West-Terschelling is de grootste plaats op Terschelling en nauwelijks te vermijden; de veerboot komt hier aan en jij dus normaal gesproken ook. Dat is overigens geen straf. Het kent een flink aantal rijksmonumenten en heeft drie musea, een opvallende vierkante vuurtoren en voormalig raadhuis. Daarnaast is hier natuurlijk de nodige horeca en voor de boodschappen kun je hier ook terecht.

Kritische noot

Het eiland Terschelling is weliswaar het op een na grootste waddeneiland, maar nog steeds niet groot en het inwoneraantal blijft steken op rond de vijfduizend. Het aantal toeristen overstijgt dit verre, en niet alleen in het hoogseizoen. Het leidt er wel toe dat het in het dorp West-Terschelling behoorlijk druk kan zijn, en dan niet bepaald met plaatselijke bewoners.

Wat is er te doen/bekijken in West-Terschelling?

Dorpswandeling

Wellicht de beste manier om West-Terschelling wat beter te leren kennen is de dorpswandeling te doen. Bij de VVV is voor weinig geld de route te koop. Je wandelt door de oude oude bebouwing en komt vanzelf langs de twee musea in het centrum. Het bunker museum, mocht je daar ook interesse in hebben, ligt net buiten het centrum aan de oostzijde. Uiteraard kun je zo ongeveer elke honderd meter bij een horecagelegenheid neerstrijken, dus dat zit hier ook wel goed.

Uitzichtpunten

Aan het uiterste oostpuntje van de haven van West-Terschelling is een uitzichtpunt met beeldenpark. Vanaf hier heb je zicht op West-Terschelling, maar ook over de waddenzee. Het is echt een aanrader op even naar toe te fietsen of wandelen. Vanaf hier kun je overigens ook over het fietspad een flink aantal kilometers oostwaarts fietsen.

Aan de westzijde van West-Terschelling is ook een uitzichtpunt vanwaar je niet alleen de Waddenzee maar ook Vlieland kunt zien liggen. Met een kleine klauterpartij kun je het uitzichtpunt seinpaalduin bovenop een duin bereiken. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op West-Terschelling en de andere kant op ook de Waddenzee en Vlieland.

Zie: eiland Terschelling

Alle aardige dingen die zijn te doen en zien op Terschelling zijn verzameld op de pagina over het waddeneiland Terschelling: Klik hier.

In de buurt van West-Terschelling

Andere waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 23 september 2021