Workum – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Workum, al sinds de 14e eeuw een stad met echter nog geen 5000 inwoners. Dat zou je niet zeggen als je de grote St. Gertrudiskerk in het centrum bezoekt en er zijn ook meerdere musea in Workum te vinden. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Workum te bereiken met de trein vanaf Leeuwarden of Stavoren. Ook met de bus is het geen hele grote opgave om hier te komen. Met de auto kom je in Workum via de N359, die aan de noordzijde bij Bolsward aansluit op de A7. Aan de zuidzijde komt de weg met een grote slinger terecht in Lemmer, waar deze aansluit op de A6. Overigens is Workum ook heel goed met de boot, fietsend of wandelend te bereiken.

Tips en aanbevelingen

Een van de mooiste routes om wandelend Workum te bereiken is via het kerkenpad (“De Tillefonne”) dat vanuit het noorden door de weilanden naar Workum loopt. Het Zuiderzeepad maakt er gebruik van.

Kritische noot

Het nabijgelegen IJsselmeer trekt een bizarre hoeveelheid boten en jachten aan. Het geeft een grappig gezicht bij de sluis aan de westzijde van Workum, maar domineert wel het hele gebied aldaar.

Wat is er te doen in Workum?

Grote of Sint-Gertrudiskerk

Deze kerk is gezien de grootte van Workum enorm. En dan te bedenken dat hij nooit helemaal is afgebouwd. Zoals bij zoveel kerken werd vol goede moed gestart. In dit geval in de 16e eeuw. Het westelijk gedeelte is uiteindelijk nimmer afgekomen en ook de toren staat tot op de dag van vandaag los van de kerk. Ook in die toren kun je overigens een kijkje nemen en je verwonderen over de hoogte.

In de kerk is naast het orgel, doopfont en divers beeldhouwwerk vooral een grote collectie gildebaren te vinden. Elk gilde had zijn eigen baar voor de overledenen van het gilde en dat is goed verbeeld in de beschildering op de zijkanten. Zo zijn er gildebaren van schippers, apothekers, chirurgijns, timmerlieden en zelfs voor kinderen.

Jopie Huisman Museum

Jopie Huisman leefde van 1922 tot 2000 en is een autodidacte kunstschilder. Omdat hij in Workum is geboren is hier een museum gewijd aan zijn werk gesticht. Jopie Huisman schilderde met grote mate van detail bijvoorbeeld een botervloot, schoenen of pantoffels. Alledaagse voorwerpen dus. Daarnaast heeft Jopie Huisman ook heel wat schilderijen geproduceerd met daarop het landschap om Workum. Spreekt het werk van Jopie Huisman je bijzonder aan? In de museumwinkel kun je van een aantal werken een reproductie laten maken met eigen te kiezen omlijsting. Meer info: https://www.jopiehuismanmuseum.nl/

Museum Warkums Erfskip

Oudheidkundige vereniging van Workum. Het museum is gehuisvest in de Waag midden in Workum. De vaste collectie vertelt de geschiedenis van Workum. Meer info: http://www.warkumserfskip.nl/

Kitesurfen

Op het gebied van watersport is veel te vinden in Workum, niet in de laatste plaats omdat je vanaf hier zo het IJsselmeer op kunt. Wat je niet overal ziet, maar hier op grote schaal, is kitesurfing. Moet je het nog leren? Dan kan ook dat hier aan de rand van het IJsselmeer bij een van de scholen die daar zijn gevestigd.

Friese Elfsteden en 11fountains

Workum maakt deel uit van de Friese Elfsteden. Heb je tijd en zin, dan kun je in ongeveer een week alle 11 al fietsend aandoen. Wandelend kost het je, als je een beetje rustig aan doet, nog een paar weken meer. In elke stad is onder de noemer 11fountains een kunstwerk te vinden. Workum is verblijd met “De woeste Leeuwen van Workum”, gecreëerd door Cornelia Parker. Een blik op deze twee leeuwen doet nogal wat mensen in eerste instantie de wenkbrauwen optrekken, maar deze leeuwen zijn toch werkelijk geïnspireerd op het stadswapen dat op De Waag midden in Workum is te vinden.

Joodse begraafplaats

Aan de westzijde van Workum, vlakbij de sluis, ligt een bescheiden Joodse begraafplaats. Het bijzondere van deze begraafplaats is dat het de oudste is van de provincie Friesland met grafstenen uit de 17e en begin 18e eeuw.

Wandeling centrum

Workum, tenminste, het oude en interessante deel ervan, bestaat grotendeels uit één lange, doorgaande straat. Niet te missen, en links en rechts vind je vanzelf de hierboven al beschreven onderdelen die Workum voor je in de aanbieding heeft.

In de buurt van Workum

Heel dichtbij Workum ligt Hindeloopen, direct aan het IJsselmeer. Een alleraardigste plaats die een bezoek ruimschoots waard is. Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 29 februari 2020