Bennekom – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Bennekom. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Bennekom ligt tussen Ede en Wageningen in de Gelderse Vallei in de provincie Gelderland.

Tips en aanbevelingen

Aan de oostzijde van Bennekom wandel je zo het bos in en meer naar het noorden ligt daar bijvoorbeeld de aantrekkelijke Ginkelse heide.

Kritische noot

Het centrum van Bennekom is nu niet echt geschikt voor een dagexcursie en aan de westzijde val je in agrarisch landschap. Sinds 2018 is een deel van dat gebied in ontwikkeling onder de naam Binnenveldse Hooilanden. Je kunt echter alleen langs de randen kijken hoe daar de natuur weer iets van het in cultuur gebrachte grondgebied aldaar terugkrijgt.

Wat is er te doen/bekijken in Bennekom?

Oude kerk / Alexanderkerk

Midden in het centrum, aan de Dorpsstraat, staat de Alexanderkerk die in 1542 is gebouwd nadat de eerdere kerk uit de 11e-12e eeuw verloren was gegaan. Tijdens de Reformatie gaat de kerk over naar de protestanten waarbij de overgang hier overigens nogal gemoedelijk verliep. In 1856-1857 vindt een grote verbouwing plaats waarbij een groot dwarsschip wordt gebouwd. Zo’n 20 jaar later wordt het Leichel-orgel geplaatst, dat nog steeds in de kerk is te bewonderen en tegenwoordig zelfs rijksmonument is. De kerk wordt voor diensten gebruikt maar ook voor concerten en kooruitvoeringen.

Landgoed en kasteel Hoekelum

Tussen Ede en Bennekom, net ten noorden van de A12, ligt Kasteel Hoekelum met ten oosten daarvan het landgoed. In 1396 wordt het voor het eerst vermeld i.v.m. een belening, maar het moet toen al langere tijd hebben bestaan. Tot 1988 ging het over van de ene naar de andere particulier. In dat jaar werd het overgedragen aan het Geldersch Landschap. In het achter het huis gelegen park van 112 ha zijn onder andere nog een paviljoen, ijskelder, kinderhuisje, bakhuisje, theehuis en koetshuis te vinden. Ook Huis Noordereng ligt samen met het koetshuis op het landgoed. Meer info: https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/locatie/landgoed-hoekelum

Kijk- en luistermuseum

De collectie bestaat uit mechanische muziekinstrumenten uit de 19e eeuw zoals draaiorgels, straatpiano’s, speelkasten, speeldozen en muziekautomaten. Vrijwilligers demonstreren met liefde de verschillende instrumenten. Daarnaast is er een collectie rondom de Veluwse streekhistorie met gebruiksvoorwerpen, gereedschap, streekeigen boeren- en burgerkleding van rondom 1900. Het is te zien in een dorpsschooltje, een garen- en bandwinkel, een kruidenierswinkel en een boerendeel met reupelstal. Let op: het museum is open van dinsdag tot en met zaterdag, maar op zondag blijven hier de deuren dicht. Meer info: https://kijkenluistermuseum.nl/

In de buurt van Bennekom

Andere plaatsen in de Gelderse Vallei met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 5 april 2021