Brummen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Brummen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Brummen heeft een eigen treinstation aan de spoorlijn Deventer-Arnhem. Met de auto rij je via de N348 vanaf de A1 eenvoudig naar Brummen.

Tips en aanbevelingen

Brummen is een plaats van buitenplaatsen en landgoederen. Om het dorp heen ligt een heel lint van landgoederen en uit de kluiten gewassen landhuizen. Om jaloers op te worden, totdat je de energierekening krijgt of moet stofzuigen.

Aan de overkant van de IJssel, bereikbaar via een veerpont, ligt de kleinste stad van Nederland: Bronkhorst. Vanaf de kerk in het middelpunt kun je het hele dorp zien.

Kritische noot

Nog geen kritische noot over Brummen kunnen vinden, maar wie weet…

Wat is er te doen/bekijken in Brummen?

Oude of Sint-Pancratius kerk

Aan een pleintje op de Kerkstraat staat sinds 1402 deze kerk. Al daarvoor had er een aantal eeuwen een kapel gestaan. De kerk is in 1451 en 1937 verbouwd, in 1937 is aan de zuidzijde een groot deel aangebouwd. De toren is nog steeds het meest in de staat van 1402 en is onderaan gebouwd uit tufsteen. Meer naar boven gaat dat over in baksteen.

Zutphensestraat

Aan de Zutphensestraat staan een aantal monumentale herenhuizen waarvan sommige het hebben geschopt tot rijksmonument.

Landgoed Klein Engelenburg

Landgoed Klein Engelenburg ligt vlakbij het treinstation. Het eerste herenhuis op deze locatie is gebouwd in 1835, wat in 1912 is afgebroken. Op bijna vier hectare staan sindsdien een klassiek landhuis met bijbehorende orangerie, een tuinmanswoning en twee nieuw aangebouwde vleugels. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het een halve eeuw dienstgedaan als kindertehuis, tegenwoordig is het een zorgcentrum voor zelfstandige ouderen en mensen met een vorm van dementie.

Landgoed en Kasteel Groot Engelenburg

Groot Engelenburg ligt net ten westen van Brummen, aan de andere kant van het treinstation. Het oorspronkelijke kasteel op deze plaats stamt uit de middeleeuwen maar werd in de 17e eeuw verwoest. Nadien is het huidige landhuis gebouwd dat in 1828 is gerestaureerd in neoclassicistische stijl. Op het landgoed staan ook een koetshuis en oranjerie. Tegenwoordig is het landhuis in gebruik als luxe hotel en erachter ligt een 9-hole golfbaan. De zichtas van het kasteel is gericht op de Sint-Pancratiuskerk in Brummen, ook een bezoekje waard. Het omliggende landgoed is 230 hectare groot en daar kun je prima wandelen of fietsen. Wil je er eten of overnachten: https://www.engelenburg.com/

Landgoederen Brummen en Huis Voorstonden

Het huidige Huis Voorstonden is het resultaat van verbouwingen in 1825, oorspronkelijk dateert het landgoed uit de middeleeuwen. De zuidelijke tuin is geometrisch van vorm, aan de andere zijde is een zwierige Engelse tuin aangelegd. Het omliggende landgoed heeft de naam Landgoederen Brummen en omvat naast Voorstonden en Leusveld ook natuurgebied Empese en Tondense heide. Het is een Natura 2000-gebied en het ligt tussen de zandgronden van de Veluwe en de rivierkleiafzettingen van de IJssel. Bos, akkers en natte weidegronden wisselen hier elkaar af. Het Huis Voorstonden is particulier bewoond en samen met de tuin niet toegankelijk, maar het verdere landgoed wel.

Buitenplaats Rhienderstein

Ten noordwesten van het centrum van Brummen ligt landgoed Rhienderstein. Het landhuis is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw in neoclassicistische stijl. Ooit was het bijbehorende landgoed 100 hectare groot, tegenwoordig is daar ca. 1,4 hectare van over met bos, park en grote vijver. Aan de oost- en zuidzijde liggen veel sportvelden voor onder andere tennis en voetbal.

Buitenplaats Spaensweerd

Het landgoed dateert uit de veertiende eeuw. Op het landgoed staat een neoclassistisch huis en samen met de tuin is het een rijksmonument. Aan de voorzijde ligt een formele symmetrische tuin, aan de achterzijde een landschappelijke tuin. Spaensweerd wordt particulier bewoond en is niet publiek toegankelijk. Jaarlijks worden de tuinen van Spaensweerd op vastgestelde data geopend voor het publiek. Meer info: https://www.spaensweerd.nl/

Kasteel Reuversweerd

Kasteel Reuversweerd ligt in de uiterwaarden van de IJssel tussen Brummen en Zutphen. Het is gebouwd in 1830 en heeft een tamelijk treurige geschiedenis. Eigenaar en bewoner baron van Sytzama werd namelijk vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door Nederlandse SS’ers gefusilleerd waarna de weduwe het kasteel verliet om er nooit meer terug te keren. Pas in 2018 kwam er een nieuwe bestemming in beeld; het wordt verbouwd tot stiltecentrum en daarvoor is dit zeker een mooie plek.

Gallery Aaldering

Vanaf de N348 staan de oldtimers al te glimmen op deze buitengewoon fraaie locatie. De term Gallery zet je wellicht een beetje op het verkeerde been, want het is toch eigenlijk wel de bedoeling dat je in een fraaie bolide naar huis rijdt. Neem een goed gevulde portemonnee mee, want weliswaar zijn de soms zeer bijzondere exemplaren fraai gerestaureerd maar de prijzen zijn er dan ook naar. Iets minder kostbaar zijn de koffie met gebak en lunch in het Grand Café dat ook in dit pand zit. Meer info: http://www.gallery-aaldering.com/nl/

De Brummense Overtuin

De Brummense Overtuin ligt midden in het oude centrum van Brummen. Veel oude huizen hadden een deel van hun tuin aan de overzijde van de weg liggen, vandaar de naam “De Overtuin”. De tuin dankt haar ontstaan aan de rijkdom van inwoners van Doesburg, Zutphen en Deventer die hier talloze buitenplaatsen lieten bouwen. De totale omvang is 5000 m2 en de tuin bestaat uit een voortuin, achtertuin en bostuin, elk met een eigen karakter. Bezoek is in de zomermaanden mogelijk en op de website is een mooie impressie te krijgen. Meer info: https://www.debrummenseovertuin.nl/

In de buurt van Brummen

Andere plaatsen in IJsseldal met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 10 november 2020