Buren – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Buren. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Buren is een historisch stadje net boven Tiel waar op niet al te veel vierkante meters de oude binnenstad beslist een bezoek waard is. Begin echter met een wandeling over de vrijwel nog geheel intacte stadswallen en langs de Culemborgse poort. In de binnenstad zijn de oude Lambertuskerk en het museum Buren & Oranje een bezoek waard. In het museum wordt de link tussen de stad en het Huis van Oranje verduidelijkt. Als je vervolgens richting de molen loopt, zal de naam “De Prins van Oranje” je niet meer verbazen.

Vanaf de stadswallen heb je het imposante voormalig weeshuis vast ook al gezien. Het is tegenwoordig een museum waar de marechaussee zijn beste beentje (en voertuigen en wat al niet meer) voorzet. Tot slot is aan de noordzijde het Plantsoen een rondwandelingetje waard. Je passeert onder andere de Joodse begraafplaats en op het middenveld zie je met veel fantasie het voormalige kasteel nog staan.

Locatie

Buren ligt in de Betuwe, ten noordoosten van Geldermalsen in Gelderland.

Tips en aanbevelingen

Buren is een plaats met veel historie maar in iets mindere mate heeft het nabije Zoelen dat ook. Wil je liever een nog wat grotere plaats bezoeken en toch in historische sferen blijven, dan is Culemborg geen gekke keuze.

Buren heeft nauwe banden met de Koninklijke familie en het is niet voor niets dat tijdens de Elfstedentocht van 1986 opeens een zekere W.A. van Buren aan de start verscheen. Kom je tegenwoordig op of een paar dagen voor Koningsdag in Buren dan zal je constateren dat de hoeveelheid versiering flink boven het landelijk gemiddelde ligt.

Kritische noot

Buren is al eeuwen een stad maar met net even meer dan 2500 inwoners bepaald niet groot gegroeid. Het historische centrum is nog compacter en zelfs op niet zulke fraaie dagen weten veel mensen dit plaatsje te vinden. Erg rustig is het dus niet. Gelukkig is het oude centrum niet omgetoverd tot een grote souvenierwinkel of overstelpt met horeca, maar je hier alleen op de wereld voelen is schier onmogelijk.

Wat is er te doen/bekijken in Buren?

Historisch centrum

Het historisch centrum is weliswaar niet groot maar het barst van de historische panden in aangename straatjes. Het is daardoor niet voor niets een beschermd stadsgezicht en veel panden zijn rijks- of gemeentelijk monument. Gewoon ronddwalen is hier het beste advies; het aantal wandelmeters blijft beperkt en verdwalen onmogelijk.

Lambertuskerk

Midden in het centrum van Buren staat al sinds 1367 de Lambertuskerk. In de 15e eeuw is hij flink uitgebreid en in de vorige eeuw gerestaureerd. Binnen is o.a. een preekstoel uit de eerste helft van de 17de eeuw te zien met een koperen lezenaar, vier koperen kaarsenkronen uit de 17de eeuw en een houten tekstbord uit de 17de eeuw. Verder nog een aantal 16de en 17de eeuwse grafzerken en een Bätzorgel uit 1852. Hij is nog steeds in gebruik voor kerkdiensten en in het zomerseizoen elke middag behalve zondag open voor bezoek. Meer info: http://www.tussenlekenlinge.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=81

Stadswallen en Culemborgse- of Huizenpoort

Buren heeft stadswallen die nog in opvallend goede staat verkeren. Zijn ze in veel steden gesloopt vanwege stadsuitbreidingen, hier kun je zowel op sommige plaatsen onderlangs als bovenop rondwandelen. Fier staan op een hoekpunt nog kanonnen richting de oude vijand en aan de noordzijde is er nog een poort over: de Culemborgse- of Huizenpoort. Deze poort stamt uit ongeveer 1400 en is nog steeds de noordwestelijke toegang tot Buren.

Plantsoen met voormalig kasteel Huis Buren en algemene en Joodse begraafplaats

Vanaf de Culemborgse- of huizenpoort loop je uit de stad zo naar het plantsoen. Het is een vrij leeg middenterrein met tennisbaan aan de zijkant terwijl de wandelpaden over de omwalling lopen. Aan de oostzijde, vlakbij de ingang rechts, ligt de Algemene begraafplaats en daarnaast de Joodse begraafplaats. Je kunt hier een heel aardig rondje wandelen over de omwalling waarbij je via een soort kijkdoos op de westhoek een indruk kan krijgen van het vroegere kasteel Huis Buren. Dit kasteel was ooit een van de grootste kastelen van Nederland, voor het eerst vermeld in 1298 en in 1804 afgebroken. Stenen van dit kasteel zijn in die tijd gebruikt voor de bouw van huizen en restauratie van de stadsmuren in Buren. De tennisbaan moet je daarbij maar even wegdenken.

Marechausseemuseum

Alleen al het gebouw waar tegenwoordig het Marechausseemuseum in is gevestigd is de moeite waard. Het is een voormalig weeshuis, stammende uit 1612. Binnen wordt nog steeds aandacht besteed aan dat weeshuisverleden maar natuurlijk wordt vooral de wereld van de marechaussee voor het voetlicht gebracht. Dat omvat de hele periode vanaf de oprichting in 1814 tot heden met natuurlijk uniformen, schilderijen en foto’s maar ook voertuigen zoals jeeps en motoren. De taken zoals het bewaken van de grenzen, bewaken en beveiligen van personen zoals het Koninklijk Huis en het bewaken van de krijgsmacht komen ook aan de orde. Meer info: https://www.marechausseemuseum.nl/

Museum Buren & Oranje

Museum Buren & Oranje bestaat sinds 1988 en is gevestigd in het eeuwenoude raadhuis middenin Buren. Het museum maakt de link tussen Buren en het Huis van Oranje die al eeuwenoud is en doorloopt tot vandaag. Onder andere trouwde in 1551 hier prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. In het museum is ook een Oranjewinkel gevestigd waar onder andere borden, bekers, penningen en de Amalia Bellenblazer te koop zijn. Meer informatie: http://www.museumburenenoranje.nl/

Korenmolen “De Prins van Oranje”

De Prins van Oranje is een ronde stenen stellingmolen die als korenmolen wordt gebruikt. Hij is gebouwd in 1716 en daarmee stokoud. Overigens is de molen in 1911 na een brand verhoogd en in de loop van de 20e eeuw meermalen gerestaureerd. Tegenwoordig wordt door vrijwilligers graan gemalen en er is op de begane grond een winkeltje waar naast meel ook ander ambachtelijk lekkers wordt verkocht. Meer info: https://www.burenstad.nl/site/molen-prins-van-oranje-buren

In de buurt van Buren

Andere plaatsen in de Betuwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 11 mei 2021