De Glind – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef De Glind. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

De Glind is een klein dorp ten oosten van Amersfoort in de Gelderse Vallei in Gelderland.

Tips en aanbevelingen

De Glind zal niet snel op een bucketlist terecht komen maar vanuit hier ben je wel snel in het aantrekkelijke Amersfoort en op de Utrechtse Heuvelrug. Omdat in De Glind van oudsher veel uithuisgeplaatste kinderen worden opgevangen zijn er meerdere faciliteiten die je niet zou verwachten in zo’n klein dorp, zoals een kinderboerderij en zwembad. Ze zijn ook voor buitenstaanders toegankelijk.

Kritische noot

De Gelderse Vallei, waarin De Grind ligt, is behoorlijk agrarisch en daarmee vanuit toeristisch oogpunt geen hoogtepunt in deze regio. Toch zijn er niet voor niets campings en andere overnachtingsmogelijkheden omdat het wel als uitvalsbasis kan functioneren.

Wat is er te doen/bekijken in De Glind?

Dorpskerk

De Dorpskerk in het bescheiden centrum van De Glind is in 1940 in gebruik genomen. Opvallend zijn de vierkante toren met daar bovenop een zeer spitse spits. De kerk is dus al niet oud, maar het orgel in de kerk is van nog recenter datum: 1966. De geschiedenis van de kerk start in 1911, toen de eerste mensen in De Glind kwamen wonen. In eerste instantie werden diensten in losse zaaltjes gehouden, die al snel te klein werden, waarop besloten werd tot de bouw van de huidige Dorpskerk. Meer info: http://www.dorpskerkdeglind.nl/

Gebouwen Rudolphstichting

Begin 20e eeuw verrezen de eerste bouwwerken in De Glind. Dit gebeurde op initiatief van de sociaal bewogen predikant ds. Rudolph uit Leiden. Hij trok zich het lot van met name kinderen zeer aan. Met ingezameld geld werd land gekocht en boerderijen gebouwd waarbij de boeren kinderen uit niet functionerende gezinnen onder hun hoede konden nemen. Nog steeds worden veel bouwwerken in het dorp beheerd door de Rudolphstichting, de jeugdhulpverlening is inmiddels overgegaan naar een andere stichting. Gezien deze historie is het niet verwonderlijk dat het dorp ook bekend staat als “Jeugddorp De Glind”.

Museumboerderij De Grote Glind

Tussen Barneveld en Scherpenzeel staat museumboerderij De Grote Glind. Allereerst is hier een beeld te krijgen van het boerenleven van de laatste honderd jaar aan de hand van boerengereedschap en een mooie verzameling tractoren. Ook brommers, motoren en solexen van de afgelopen tientallen jaren en zelfs een motorbakfiets uit 1947 worden tentoongesteld. In een ander onderdeel zijn voorwerpen te zien uit de Tweede Wereldoorlog. Barneveld ligt vlakbij de Grebbelinie, waar in de oorlog flink is gevochten. Weer verder, de variatie is groot in dit museum, is mode en keukengerei te zien in een keuken uit de jaren 50. Voor de kinderen zijn er buiten dieren om te aaien terwijl de ouders waarschijnlijk meer belangstelling zullen hebben voor het terras. Tot slot is het hier mogelijk met een camper te blijven overnachten. Meer info: http://www.degroteglind.nl/

In de buurt van De Glind

Andere plaatsen in de Gelderse Vallei met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 29 maart 2022