De Steeg – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef De Steeg. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

De Steeg ligt aan de IJssel tussen Arnhem en Dieren.

Tips en aanbevelingen

De Steeg is een prima uitvalsbasis om de Veluwezoom te gaan verkennen met natuurlijk als bekendste en fraaie maar ook wel heel drukke punt de Posbank. Meer naar het noorden loopt het bosgebied nog heel lang door, dus als je meer rust zoekt lukt dat hier beslist ook.

Kritische noot

De Steeg ligt aan de ene zijde prachtig tegen de Veluwezoom aan en aan de andere kant loopt het door tot aan de IJssel. Tenminste, als je de snelweg A348 even niet meerekent die hier tegenwoordig strak langs de IJssel loopt. Die weg is buitengewoon ontsierend en bij een verkeerde windrichting is er ook nog eens sprake van een behoorlijke geluidsoverlast. Spijtig.

Wat is er te doen/bekijken in De Steeg?

R.K. kerk Maria ten Hemelopneming

In het centrum van De Steeg staat een voormalige katholieke kerk uit 1928. De bouw is in een moordend tempo verlopen; in 7 maanden ging het van eerste steen tot aan inzegening. Omdat door het sterk afgenomen kerkbezoek de kerk niet meer voor diensten wordt gebruikt is hij inmiddels omgetoverd tot een antiekzaak. Aan de buitenzijde is de oorspronkelijke bestemming echter nog heel goed af te lezen. Het kerkhof is gelegen aan de Oversteeg naast het terrein waar de afgebroken kerk uit 1876 stond. 

Voormalig postkantoor

Aan de Hoofdweg 21 staart het voormalig postkantoor. Dit pand is bepaald opvallend want aan de bovenzijde is het gebouwd in een Duitse vakwerkarchitectuur achtige stijl. Dit, voor De Steeg veel te grote, postkantoor behoorde oorspronkelijk tot landgoed Middachten wat nog steeds herkenbaar is aan de wit-rode kleurstelling. Al in 1992 kwam een eind aan de functie van postkantoor.

Huize Rhederpark

Aan de Hoofdstraat 38, achter een nogal lelijk benzinestation, staat een statig huis; Huize Rhederpark. Het huis is gebouwd in 1934 en met name de 4 torens op de hoeken maken het een bijzonder model. Geheel terecht is het, naast nogal wat andere panden in De Steeg, op de plaatselijke gemeentelijke monumentenlijst gekomen. Het is tegenwoordig in gebruik bij een zorginstelling.

Strooien Dorp

Aan de Bentincklaan, ten opzichte van het centrum van De Steeg direct aan de andere kant van het spoor, staan in een carrévorm een aantal woningen onder een strooien dak. Het betreft totaal 24 woningen en 4 landarbeiderswoningen met een kleine stal voor vee. Dit complex is gebouwd in 1921 en was een direct gevolg van de Woningwet uit 1901, die de kwaliteit van de sociale woningbouw moest verbeteren. De term “Strooien Dorp” is wellicht wat overdreven maar het is wel duidelijk dat wetgeving op het gebied van volkshuisvesting tot mooie resultaten kan leidden. Na 100 jaar en een grondige renovatie in 2004 staat het hele complex er nog stralend bij.

Kasteel Middachten

Middachten wordt voor het eerst genoemd in de 12e eeuw en bijzonder is dat het gedurende zo’n 800 jaar door vererving in nieuwe handen is overgegaan. Overigens is de adellijke naam Middachten in 1901 uitgestorven. De huidige vorm van het kasteel ontstond tijdens een grote verbouwing die in 1698 werd voltooid. Landgoed en kasteel Middachten zijn dus in particuliere handen maar in de zomertijd zijn tuinen en het kasteel (soms) geopend. Het is zelfs mogelijk op het kasteel te blijven slapen in de daar gevestigde B&B. Of wil je liever een potje squash spelen in de oudste squashzaal van Nederland? In de omgeving van het kasteel zijn nog steeds veel huizen en boerderijen te vinden in de wit-rode kleurstelling die bij dit kasteel hoort. Meer info: https://www.middachten.nl/

Huis Rhederoord

In de 17e eeuw verschenen de contouren van het latere landgoed en huis Rhederoord aan de westzijde van De Steeg. In die tijd begon Willem Everwijn met de aankoop van verschillende boerderijen, grond en weidevelden aankocht aan beide zijden van de IJssel. Door vererving kwam het in handen van Willem Reynier Brantsen die een, toen nog eenvoudig, huis liet bouwen. In de 19e en 20e eeuw werd het gebouw uitgebreid tot zijn huidige vorm. Wel ontstond in die tijd al de Engelse landschapstuin, naar de laatste mode. Vorige eeuw werd een deel van het landgoed door gemeente Rheden gekocht voor woningbouw en een gedeelte kwam in handen van Natuurmonumenten, waarna nog 12 ha. resteerde. Tegenwoordig is het huis een luxe hotel, dus als je je nog eens een beetje een landheer of -vrouw wilt voelen dan kun je hier terecht. Meer info: https://www.rhederoord.nl/

In de buurt van De Steeg

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 1 november 2021