Doesburg – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Doesburg. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Doesburg ligt ten noordoosten van Arnhem. Neem vanaf de A12 aldaar de A348 richting het noorden en aan het eind sla je rechtsaf de N317 op. Na korte tijd passeer je de burg over de IJssel waar Doesburg direct aan de rechterzijde op je ligt te wachten. Parkeren kan langs de IJssel op een flink parkeerterrein, maar ook op diverse andere plaatsen om het oude centrum.

Met het OV is Doesburg ook goed bereikbaar. Bijvoorbeeld rijdt vanaf Arnhem heel regelmatig een bus die je na een dik half uur in Doesburg afzet. 

Tips en aanbevelingen

Als je dan toch naar Doesburg gaat, is de 1e zondag van de maand wel een aanrader. Het is dan Culturele zondag waarbij veel ateliers en musea open zijn en bijvoorbeeld ook concerten worden georganiseerd. Veel rustiger wordt het er natuurlijk niet van.

Verder is de omgeving van Doesburg zeker de moeite waard. Ga je een klein stukje naar het westen dan kom je bij Arnhem/Dieren op een prachtig stuk Veluwe terecht, onder andere de Posbank is hier te vinden. Ga je de andere kant op, dan ga je steeds dieper de Achterhoek in en dat gebied waarderen veel bezoekers volkomen terecht ook.

Kritische noot

Doesburg is werkelijk heel klein. Als je dus denkt uren te kunnen ronddwalen en dan nog elke straathoek iets nieuwe te kunnen ontdekken, dan kom je van een heel koude kermis thuis. Rondwandelend ben je hier juist alweer heel snel op een punt waarvan je denkt: “ben ik hier niet vijf minuten geleden ook al geweest?”. Aan de andere kant is de dichtheid van monumenten, galeries, kunstenaars en horeca in de oude binnenstad heel hoog. De truc is eenvoudigweg het wandeltempo zo laag mogelijk te houden.

Wat is er te doen in Doesburg?

Culturele Zondag Doesburg

Doesburg is misschien nog wel het meest bekend van de Culturele Zondagen. Al dertig jaar zijn alle galeries op de eerste zondag van elke maand open en ook bij veel kunstenaars ben je van harte welkom. Sommigen zijn die dagen ook aan het werk, en behalve rondkijken vinden ze het ook helemaal niet erg als je iets koopt wat je aanspreekt. Meer…

Historische gebouwen

Doesburg is een stadje met een lang historie. Van de historische gebouwen zijn de Waag, het Stadhuis en het even verderop gelegen Grote Convent / Het Arsenaal. de Waag stamt uit 1478 en diende als waag maar ook, net als vandaag de dag, als horecagelegenheid. Daarmee is het het oudste restaurant van Nederland. Het stadhuis ligt tegenover de Waag en stamt uit de 14e/15e eeuw. Het Grote Convent wordt als klooster in de geschriften uit de 14e eeuw al genoemd. Het Arsenaal werd er in het begin van de 19e eeuw tegenaan gebouwd maar een eeuw later, na de Eerste Wereldoorlog, verlieten de militairen het gebouw en de status als vesting was daarmee voor Doesburg ook voorbij.

De Grote of Martinikerk

In het oude centrum staat deze voor Doesburgse begrippen inderdaad best grote kerk. Hij stamt uit het begin van de 16e eeuw en behalve rondkijken kun je ook met regelmaat terecht voor een orgelconcert. Daarnaast is het mogelijk, hoewel niet altijd, om de toren te beklimmen waarbij je na 220 treden wordt beloond met een mooi uitzicht op Doesburg van boven en het omliggende IJssellandschap en de Achterhoek.

Gasthuiskerk

Tijdens de Culturele zondagen in Doesburg kun je in de Gasthuiskerk terecht voor een concert en soms andere culturele activiteiten. Wees wel op tijd, want zelfs op dagen met niet bepaald aantrekkelijk weer kan het hier snel helemaal vol raken.

Doesburgsche Mosterdfabriek

In Doesburg is een kleine mosterdfabriek met daarnaast museum te vinden. Al eeuwen geleden werd in Doesburg mosterd gemaakt en in dit fabriekje gebeurt dat tot op de dag van vandaag. In het museum worden demonstraties van het hele productieproces gegeven. Helaas is het museum juist tijdens de Culturele zondagen gesloten. Meer informatie: http://www.doesburgschemosterd.nl/

Streekmuseum De Rode Tooren

Dit streekmuseum heeft vanzelfsprekend als hoofdthema Doesburg en de nabije omgeving. Onder andere is er een kruidenierswinkel en tabakskerverij te zien van rond 100 jaar geleden. Verder is er aandacht voor ambachten, religie, volkskunst, geologie en zijn er maquettes van oud Doesburg te zien. Meer informatie: http://www.deroodetooren.nl/

Lalique museum

Dit museum is gewijd aan René Lalique wat meteen de naam van het museum verklaart. Deze kunstenaar leefde van 1860 tot 1945 en heeft zich vooral beziggehouden met de creatie van juwelen- en glaskunst. Onder andere vazen, flacons en juwelen zijn in het museum te zien waarbij vooral de detaillering in het oog springt.  Meer informatie: https://www.musee-lalique.nl/

Historische Boekdrukkerij De Arend

In deze boekdrukkerij wordt nog steeds kleinschalig drukwerk gefabriceerd. Ook is te zien hoe het drukproces in vroegere tijden in zijn werk ging. Met 5 handbediende drukpersen en grote hoeveelheden houten en loden letters wordt de drukkunst hier in ere gehouden. Meer informatie: https://boekdrukkerijdearend.nl/

Museum ’40-45 “de Maurits”

Zoals de naam al aangeeft staat dit museum in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Naast wapens en communicatiemiddelen zijn bijvoorbeeld ook de onvermijdelijke persoonsbewijzen uit die tijd te zien. Het is een particulier museum en openingstijden zijn op afspraak.

Museumtuin ’t Olde Ras

De naam van dit museum geeft het al een beetje aan; het gaat hier om oude rassen. Van fruitbomen wel te verstaan. De stichting verzamelt oude, bijzondere en nieuwe fruitrassen, plant die aan in de museumtuin maar verspreidt ze ook actief in de hoop dat daardoor deze rassen voor de komende generaties behouden blijven. Je kunt er een kijkje nemen maar ook fruitbomen kopen. Is dat net teveel van het goede, dan zijn misschien vruchten of appelsap afkomstig van de bomen een idee om mee naar huis te nemen. Het terrein ligt net buiten Doesburg aan de N317, volg de borden. Meer informatie: http://www.tolderas.nl/

Stadswandeling

Doesburg is niet groot maar het is mogelijk toch een heel aardige stadswandeling te maken. Vanaf het parkeerterrein loop je via de IJsselkade het historische centrum in. Kom je daar na korte tijd aan de andere kant weer uit dan maak je een rondje rondom het oude kerkhof waarbij je een stukje hedendaags Doesburg aandoet. Vergeet een bezoekje aan het kerkhof niet en binnen no-time sta je daarna wederom in de oude binnenstad. Waarvoor je energie en tijd genoeg hebt overgehouden om een of meer van de talloze galeries, musea en terrasjes te bezoeken.

Muurgedichten

De oplettende bezoeker zal opvallen dat op meerdere plaatsen in Doesburg muurgedichten zijn te vinden. Totaal zijn er op dit moment vier en de oorspronkelijke aanleiding hiervan was het 777-jarig bestaan van Doesburg in 2015. Dat je het weet.

In de buurt van Doesburg

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 27 december 2019