Doornspijk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Doornspijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Doornspijk ligt net ten zuiden van Elburg aan het Veluwemeer.

Tips en aanbevelingen

Hoewel het er vanaf de doorgaande weg in Doornspijk niet helemaal zo uitziet, kun je achter Buitenplaats Klarenbeek over paden genieten van het achterliggende landgoed.

Niet ver ten noorden van Doornspijk ligt Elburg. hoewel toeristisch, is deze plaats toch zeker een bezoek meer dan waard.

Kritische noot

Direct om Doornspijk is het landschap nogal open en agrarisch, niet het meest fraai. Ga je wat meer naar het oosten, dan beland je al snel op de aantrekkelijke Veluwe.

Wat is er te doen/bekijken in Doornspijk?

Sint Ludgeruskerk

Al rond het jaar 800 wordt Doornspijk vermeld. Oorspronkelijk lag het centrum bij de dijk van het huidige Veluwemeer. Vanaf het huidige centrum kun je er over de Kerkdijk zo naartoe wandelen. Precies op de plek waar de Kerkdijk aansluit op het Waterkeringpad kun je nu de contouren van de oude Sint Ludgeruskerk zien. Tijdens de stormramp in februari 1825 raakte de kerk zwaar beschadigd en een blikseminslag betekende de genadeklap. De nieuwe Hervormde kerk werd wat meer landinwaarts gebouwd, middenin het huidige centrum.

Hervormde kerk

Nadat de oude kerk in 1825 verloren was gegaan, werd in 1829 de nieuwe kerk gebouwd. Het was een rechthoekige zaalkerk die in 1952 is uitgebreid tot een kruiskerk. Oorspronkelijk werd de kerk met financiële steun van de overheid gebouwd en daarom wordt het ook wel een Waterstaatskerk genoemd. Overigens heeft die naam verder niets van doen met het model van de kerk; dat was van overheidswege niet vastgelegd. Meer info: https://www.hervormddoornspijk.nl/

Buitenplaats Klarenbeek

Buitenplaats Klarenbeek stamt uit de 18e eeuw. Het hoofdgebouw is in 1842 gebouwd en in 1919 fors uitgebreid met twee zijvleugels. In 2011 stond het geheel te koop en kreeg toen het predicaat “duurste huis van Nederland”. Het werd uiteindelijk echter tegen een veel lagere prijs op een veiling verkocht en daarna grondig opgeknapt. De langgerekte tuin achter het landhuis is aangelegd in de Engelse landschapsstijl en voor een gedeelte toegankelijk via voetpaden. Het huis is net als een voormalig koetshuis, dienstwoningen, brug en tuin een rijksmonument.

Natuurgebied De Haere

Ten zuidoosten van Doornspijk ligt het 300 ha grote natuurgebied De Haere. Middenin ligt een groot stuifzandgebied. Hoewel het er natuurlijk uit ziet is het door mensenhand veroorzaakt; de oorspronkelijke hei werd geplagd en vee at de rest van de vegetatie op. Daarna ontstond soms grote overlast door de zandverstuivingen waarna op grote schaal dennen werden gepland. Maar gelukkig niet overal; dit stuk is daaraan ontsnapt. Tegenwoordig lopen er wandel- en fietsroutes door het gebied en je kunt er ook paardrijden. Vanaf de parkeerplaats aan de Badweg in Doornspijk loopt een rolstoelpad.

In de buurt van Doornspijk

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 27 september 2021