Ederveen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Ederveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Ederveen ligt in de Gelderse Vallei in Gelderland, ten noorden van Veenendaal.

Tips en aanbevelingen

Ederveen ligt niet ver van de Utrechtse Heuvelrug en dat is bepaald een aantrekkelijk gebied.

De plaats ligt in de Bible Belt en reken er dus op dat alle deuren behalve kerkdeuren hier op zondag gesloten blijven.

Kritische noot

Direct om Ederveen ligt agrarisch gebied dat toeristisch gezien niet heel aantrekkelijk is.

Wat is er te doen/bekijken in Ederveen?

Hervormde Kerk

De karakteristieke kleine hervormde dorpskerk stamt uit de wederopbouwperiode (bouwjaar 1956) en is in- en uitwendig goed bewaard gebleven. De kerk verving een exemplaar uit 1890. Vooral de klokkentoren is opvallend, binnen is een orgel uit hetzelfde bouwjaar als de kerk te zien. Meer info: https://www.hervormdederveen.nl/

Gereformeerde Kerk

De Gereformeerde Kerk aan de Hoofdweg 187 is gebouwd in 1937. In 1980, 1993 en 2004 is het gebouw vergroot, waarbij in de laatste verbouwing het aantal zitplaatsen steeg van 600 naar 800. En dat is niet gering in een toch bescheiden plaats als Ederveen. Nier verwonderlijk is dan ook dat de SGP hier met bijna de helft van de stemmen de dominante politieke partij is.

Marktgebouw

Aan de Schoolstraat in Ederveen staat een opvallend langgerekt gebouw met als opschrift “Marktgebouw”. Het is in 1926 gebouwd voor het houden van, hoe kan het anders in deze omgeving, de wekelijkse eiermarkt. Tegenwoordig is het in gebruik door diverse plaatselijke ondernemers.

Kasteel de Bruinhorst

Het Kasteel Bruinhorst staat aan de noordzijde van Ederveen en dateert uit 1879. Het is een symmetrisch gebouw in eclectische stijl, wat ook geldt voor het koetshuis. Het park is langgerekt en heeft waterpartijen. De gebouwen inclusief toegangshek zijn gemeentelijk monument. Overigens was hier in de 17e eeuw sprake van bebouwing. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het in handen van de Nederlandse staat waarbij er onder andere evacuees en later Molukse gezinnen werden opgevangen. Tegenwoordig is het geheel weer in particuliere handen.

In de buurt van Ederveen

Andere plaatsen in de Gelderse Vallei met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 31 maart 2022