Ellecom – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Ellecom. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Ellecom ligt ten noordoosten van Arnhem, vlakbij Dieren.

Tips en aanbevelingen

Richting De Steeg, naar het zuidwesten, ligt Kasteel Middachten. In de zomerperiode kun je op zondagen in het kasteel terecht, de tuinen zijn van juni tot begin oktober geopend van woensdag tot en met zondag.

Wandel/fiets je vanuit Ellecom naar het noordwesten, dan kom je meteen in Nationaal Park Veluwezoom met bos en heide zover het oog reikt terecht. Voorwaar geen slecht idee.

Kritische noot

Aan de zuidoostzijde loopt Ellecom door tot aan de IJssel. Het is wel erg agrarisch landschap en wordt ook nog eens doornsneden door snelweg A348, die hier overigens ook eindigt.

Wat is er te doen/bekijken in Ellecom?

Dorpskerk / Nederlands Hervormde kerk / Nicolaaskerk

Al in de 12e eeuw was er sprake van een kerk in Ellecom en de huidige tufstenen toren stamt nog uit die tijd. De rest van de eenbeukige zaalkerk stamt uit 1859. In de kerk is een rond rouwbord voor Eynard baron van Reede tot Ginckel, heer van Middachten uit 1747 te zien. Verder zijn er fragmenten van grafzerken uit 1551 en 1588. Om de kerk is een kerkhof waarbij het oudste kruis uit 1575 stamt. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor rouwen en trouwen, lezingen en concerten. Meer info: https://dorpskerkellecom.nl/

Landgoed Avegoor

Avegoor is een landgoed met buitenhuis aan de zuidzijde van Ellegoor. In de afgelopen eeuwen is het in verschillende handen geweest. Bijvoorbeeld van de 15e tot 17e eeuw was het in handen van het geslacht Middachten die een landgoed met kasteel bezit ten zuiden van landgoed Avegoor. In 1924 was het de bedoeling er een gemeentehuis te stichten maar het werd uiteindelijk een vakantieoord. In de Tweede Wereldoorlog is het een opleidingskamp voor de Duitse SS geweest. Op het landgoed is daarvan als overblijfsel nog een sporthal die in die tijd is gebouwd in typisch nationaalsocialistische stijl met o.a. een grote rieten kap. Inmiddels is het landhuis sinds 2013 een hotel.

In de buurt van Ellecom

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 1 november 2021