Ermelo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Ermelo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Ermelo ligt direct onder Harderwijk, tussen Amersfoort en Zwolle.

Tips en aanbevelingen

Net ten noorden van Ermelo ligt Harderwijk, een eeuwenoude Hanzestad. Die stad is beslist de moeite van een bezoek waard.

Kritische noot

Ten westen van Ermelo strekt zich tot aan het Veluwemeer een agrarisch gebied uit. Toeristisch gezien is dit ongeveer het tegengestelde van de Veluwe aan de oostzijde.

Ermelo kent een hoge concentratie campings, het is tenslotte op prima rij-afstand van de randstad gelegen. Dat betekent wel dat zeker in de weekenden en zomerperiode je hier niet het gevoel zult hebben alleen op de wereld te zijn.

Wat is er te doen/bekijken in Ermelo?

Oude kerk

De Oude Kerk in het centrum van Ermelo is een van de oudste kerken op de Veluwe. Al in de 11e eeuw wordt er melding van gemaakt. Het koor dateert uit de 12e-14e eeuw en de toren stamt waarschijnlijk uit de 13e eeuw. In de kerk zijn twee oude romaans doopvonten en een eenklaviers orgel, in 1816 gemaakt door G.Th. Bätz, te zien.

Lucaskerk

De Lucaskerk is in 1889 gebouwd op het terrein van het voormalige landgoed Veldwijk, dat in 1884 door eigenaar M.J. Chevallier werd verkocht aan de ‘Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland’ en uitgroeide tot het ‘Psychiatrisch Ziekenhuis Veldwijk’. Het terrein ligt ten westen van de dorpskern van Ermelo. Oorspronkelijk was het een simpele zaalkerk maar in 1901 volgde uitbreiding met twee zijvleugels waardoor de huidige kruiskerk ontstond.

Zendingskerk

Ds. Hermanus Willem Witteveen is de stichter die het kleine kerkgebouw in 1859 liet bouwen. Witteveen werd in 1846 predikant in Ermelo maar zijn bezieling viel niet overal in goede aarde. Daarom werd hij in 1859 door de Hervormde gemeente uiteindelijk uit zijn ambt gezet. Direct daarop begon hij zijn eigen diensten en al snel vonden die plaats in de toen nog in aanbouw zijnde kerk. Achter de kerk is een kerkhof waar het eenvoudige graf van Witteveen is te vinden. Meer info: https://zendingskerk.nl/

Molen De Koe

Deze achtkantige stellingmolen is in 2008 opnieuw opgebouwd nadat in 1990 de tamelijk bouwvallige oude door blikseminslag verloren was gegaan. De eerste koren- en pelmolen aan de Stationsstraat stond er overigens vanaf 1863. In de behoorlijk grote winkel zijn meelproducten maar ook gerelateerde dingen te koop zoals relatiegeschenken en bier. Meer info: https://www.molendekoe.nl/

Museum Het Pakhuis

Dit museum zet zich in om het erfgoed van Ermelo en omstreken te verzamelen, te beheren en te presenteren. Ze proberen voor de jeugd het zoveel mogelijk een doe- en beleefmuseum te laten zijn waar je de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten ontdekt. Je mag hier kijken met je handen, best bijzonder voor een museum. Bij sommige tentoonstellingen wordt gebruik gemaakt van leegstaande etalages in Ermelo waardoor het museum als het ware “op straat” komt te liggen. Meer info: https://hetpakhuisermelo.nl/

Museum/documentatiecentrum Parkzicht

Museum-documentatiecentrum Parkzicht geeft een beeld van de geschiedenis van de psychiatrie en in het bijzonder van het oude psychiatrisch ziekenhuis Veldwijk. De oprichting van de vereniging wordt voor het voetlicht gebracht en natuurlijk de voortdurende strijd voor een betere verzorging van geestes- en zenuwzieken. Daarnaast is er aandacht voor het personeel dat hier in de loop van de tijd werkte. Meer info: https://www.ggzcentraal.nl/locatie/veldwijk/museum-parkzicht/

Oud Groevenbeek

Oud Groevebeek ligt langs de N303 tussen Ermelo en Putten. Het bestaat uit een landhuis in art-nouveaustijl uit het begin van de 20e eeuw, een boerderij, tuinmanswoning, theehuis, kas en bijgebouwen. Meest bijzondere bouwsel is de kasteelachtige watertoren die in dezelfde tijd als het landhuis is gebouwd.

Nieuw Groevenbeek

Landgoed Nieuw Groevenbeek ligt evenals Oud Groevenbeek tussen Ermelo en Putten en is in particulier bezit. Het is ca. 80 ha groot en op het landgoed staan een boerderij, schaapskooi en 16 huizen, merendeels gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. Het geheel is sinds 2007 een beschermd dorpsgezicht en voor het grootste deel openbaar toegankelijk. Meer info: https://nieuw-groevenbeek.nl/

Kasteel en Landgoed Staverden

Het landgoed Staverden bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een park. Het huidige huis dateert uit 1905 net als het park, maar de geschiedenis van deze plek gaat terug tot de 13e eeuw. Na grote restauratie aan het eind van de 20e eeuw is tegenwoordig de oranjerie een brasserie en in het koetshuis zit een ambachtelijke bierbrouwerij. Huis en park zijn eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen en voor publiek toegankelijk.

Strand Horst

Strand Horst bestaat uit enkele zandstranden aan het Veluwe randmeer, hier het Nuldernauw genoemd. Het zijn relatief smalle stranden maar uitstekend bereikbaar vanaf de snelweg A28 die hier vlak langs loopt. Er is ook ruime parkeergelegenheid en horeca, waardoor het in de zomertijd flink druk kan zijn.

Ermelose Heide met Schaapskooi Ermelo (aanrader)

De Ermelose Heide ligt ten oosten van Ermelo en heeft een lange historie van menselijke bewoning. Er zijn overblijfselen van de klokbekercultuur, 2500 v. Chr., gevonden en van een Romeins marskamp, 170 na Chr., zijn de restanten inmiddels gerestaureerd en tot rijksmonument gebombardeerd. Het ligt straks tegen de N302, aan de oostzijde van de Ermelose Heide. Een groot beeld van een Romeins legionair wijst je hier verder de weg.

Vorige eeuw was het heidegebied een militair oefenterrein. Tegenwoordig is het terrein grotendeels openbaar gebied en geschikt voor dagrecreatie. Er zijn genoeg wandel-, fiets- en ruiterpaden te vinden. Aan de zuidzijde staat een schaapskooi en overdag is de schaapskudde op de Ermelose Heide te vinden.

Leuvenumse Bos (aanrader)

Het Leuvenumse Bos ligt ten oosten van Ermelo. Het bestaat grotendeels uit bos en de fraaie Leuvenumsebeek doorsnijdt fraai dit gebied. Het gebied is ligt heuvelachtig, middenin vind je de Leuvenumse stuwwal. Uiteraard zijn ook hier ruim voldoende wandel- en fietspaden te vinden. Ga je wat meer naar het zuiden dan kom je vanzelf bij Kasteel Staverden, bepaald ook een aantrekkelijk stukje natuurgebied.

Speulderbos en Sprielderbos (aanrader)

Richting Garderen, tot vlakbij dat dorp, ligt het Speulder- en Sprielderbos. Een gedeelte ervan is oud productiebos maar vlakbij Garderen ligt een prachtige oude stuwwal waar je overheen kunt wandelen en een fraai zicht hebt op het omliggend bos. Dat bos bestaat hier uit zogenaamde “dansende bomen”, bomen die dusdanig kronkelen dat ze nergens voor geschikt zijn en daardoor met rust worden gelaten. Het is waarschijnlijk een van de mooiste stukjes bos die je in Nederland kunt vinden.

In de buurt van Ermelo

Andere plaatsen in de Gelderse Vallei met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 november 2021