Harskamp – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Harskamp. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Harskamp ligt op de Veluwe, ten zuidwesten van Apeldoorn.

Tips en aanbevelingen

Ga je vanaf Harskamp naar het noordoosten, dan kom je op prachtige heidevelden en zandverstuivingen. Het Kootwijkerzand is daarvan de meest bekende, maar zeker niet de enige.

Kritische noot

De naam Harskamp zal bij een aantal mensen een vage bel doen rinkelen; is daar niet een militair kamp? Klopt. Dat betekent wel dat in de nabije omgeving zomaar helikopters laag kunnen overkomen met het nodige lawaai tot gevolg.

Naar het noorden en het zuiden kom je vanuit Harskamp eenvoudig in fraaie natuur terecht. Ga je naar het oosten en negeer je alle borden en hekken, dan vliegen de kogels je om de oren dus dat is bepaald geen goed idee. Westwaarts tot slot kom je in agrarisch land terecht dat vergeleken met de eerder genoemde fraaie natuur ook een stuk minder aantrekkelijk is.

Wat is er te doen/bekijken in Harskamp?

Molen Lana Mariana

Deze molen staat niet geheel toevallig aan de Molenweg. Al in 1739 stond er een eerste exemplaar, die in 1890 werd herbouwd nadat het eerste exemplaar door blikseminslag was afgebrand. In 1945 raakte de molen zwaar beschadigd waarna deze tot 1984 een ruïne bleef. In 1984 werd de molen min of meer gerestaureerd, wat in 2002 werd voltooid met het aanbrengen van echt riet op de kap. Tegenwoordig is er een zalencentrum naast de molen die omgebouwd is tot woning en in particulier bezit is. Vanaf het parkeerterrein van het zalencentrum is het zicht op de molen het mooist.

De Passiflorahoeve

De Passiflorahoeve bestaat uit een overdekte vlindertuin en buitentuin met zorgboerderij op totaal ongeveer 1,5 ha. De vlindertuin is onderverdeeld in vijf onderdelen; een Europese binnen- en buitenvlindertuin en vlinderkwekerij en een tropische vlindertuin en vlinderkwekerij. Er is ook een gedeelte met honderden geprepareerde vlinders en insecten uit de gehele wereld. wel zo handig als je de vlinders van heel dichtbij en rustig wilt bestuderen :). Tot slot is er een filmzaal over het reilen en zeilen alhier en een theeschenkerij en speeltuin ontbreken ook niet. Meer info: https://www.passiflorahoeve.nl/

Stichting Historische Collectie Korps Nationale Reserve

Hier wordt de geschiedenis van het Korps Nationale Reserve getoond. De collectie geeft een beeld van de vrijwillige militaire inzet van burgers ter bescherming van Nederland. De tentoonstelling omvat uniformen en voorwerpen zoals geweren en vaandels die zijn ingezet door de Schutterij, de Vrijwillige Landstorm van de Koninklijke Landmacht, de Bijzondere Vrijwillige Landstorm en het Korps Nationale Reserve. Meer info: https://www.hc-korpsnationalereserve.nl/

Harskamperdennen

Direct ten noorden van Harskamp liggen de Harskamperdennen. Het is onderdeel van windsingels die rond 1850 werden aangeplant. Dus niet zoals zoveel bospercelen die uit de crisisjaren van de vorige eeuw stammen. De bedoeling van de windsingels was het oprukkende zand te beteugelen. Nog steeds zijn er zandverstuivingen in dit gebied te vinden waarvan het Kootwijkerzand de bekendste is. Dat gebied geeft aardig aan hoe de Veluwe er zo’n 175 jaar geleden uitzag: woest en leeg. Vanaf het parkeerterrein langs de N310 zijn routes uitgezet waarmee je over deels nogal zanderige en geaccidenteerde paden de Harskamperdennen kunt ontdekken.

In de buurt van Harskamp

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 19 oktober 2021