Hattem – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hattem. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Hattem beleefde als Hanzestad zijn hoogtepunt in de Middeleeuwen en de rijkdom uit die tijd spat nog steeds van het compacte stadscentrum af. Hoge muren, stadspoorten en een heus versterkt kasteel moesten deze rijkdom beschermen en ook dat is voor een gedeelte tot op de dag van vandaag nog te zien. Hattem is in het bezit van maar liefst drie musea en dankzij de ligging aan het Apeldoorns kanaal en de IJssel zijn er ook genoeg activiteiten op het water te doen. Met andere woorden; deze plaats is beslist een bezoek waard.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Hattem in korte tijd met de bus uit Zwolle bereikbaar en dat geldt ook voor de auto. Kom je van verder weg, dan is het vanaf de A28 een eenvoudige aanrijroute. Parkeren kan prima bij de haven.

Tips en aanbevelingen

Hattem is een uitgebreid bezoek waard. Een rondwandeling door de compacte oude binnenstad kost niet heel veel tijd en je valt na elke straathoek weer in iets nieuws om te bekijken of binnen te lopen.

Wil je op bezoek in het Nederlands Bakkerij Museum met kinderen? Ga dan op zaterdag of in de schoolvakantie, dan zijn er allerlei bakactiviteiten waarbij de kinderen zelf aan de slag gaan. Veel leuker dan alleen naar allerlei bakgereedschappen kijken…

Kritische noot

Het centrum van Hattem is behoorlijk compact en daardoor hoef je niet veel meters te lopen om bij een volgend interessant gebouw of museum terecht te komen. Omdat de straten nogal in bochten lopen kun je je oriëntatie hier wel verliezen. Een plattegrondje of Google maps bij de hand houden is daarom geen slecht idee.

Hattem is beslist een aantrekkelijke stad en trekt daardoor in de zomertijd aanzienlijke hoeveelheden toeristen. Wil je hier alleen zijn, dan wordt dat wel een lastige zaak. Wie weet lukt dat tijdens een stortbui?

Wat is er te doen in Hattem?

Dijkpoort

In vroeger tijd was Hattem een echte vestingstad. Delen van de oude stadsmuur zijn nog intact en de Dijkpoort is een van de vier poorten die behouden is gebleven. Bij de restauratie van 1908 zijn weergang-, kap- en hoektorentjes toegevoegd, wat nog te zien is aan de afwijkende steensoort aan de bovenzijde.

Het stadhuis

Aan de Markt is het stadhuis van Hattem te vinden. Het gebouw is enorm gerestaureerd en lijkt daarom wellicht niet zo oud, maar het stamt werkelijk uit de 16e eeuw en is in de 17e eeuw verbouwd. Regelmatig worden in het voorportaal van het stadhuis kunstexposities gehouden en tijdens werkdagen is het mogelijk binnen een kijkje te nemen.

Andreaskerk / Grote Kerk

Aan de Markt, dus midden in het centrum, staat de Andreaskerk of Grote kerk. Hij is nog in gebruik bij de Protestants Nederlandse Gemeente. In de zomerperiode is de kerk ’s middags, behalve op zondag, open voor bezichtiging. Meer info: https://www.pknhattem.nl/

Daendelshuis

Het Daendelshuis is een 17e eeuws rijksmonument dat er van buiten prachtig uitziet. Helaas is het niet mogelijk het huis van binnen te bezichtigen. Het huis is te vinden naast het Nederlands Bakkerij Museum en met de stadswandeling kom je er vanzelfsprekend langs.

Voormalige synagoge

In de Achterstraat is de uit 1873 stammende synagoge te zien. Helaas alleen van buiten omdat er tegenwoordig een bedrijf in gevestigd is. Ten gevolge van de Tweede wereldoorlog was de Joodse gemeenschap te klein geworden om een zelfstandige gemeente te blijven vormen en werd deze samengevoegd met de Joodse gemeente in Zwolle.

Molen De Fortuin

Molen De Fortuin staat nog net in het oude centrum, helemaal aan de westzijde van Hattem. Deze molen stamt uit 1816 maar al in de middeleeuwen stond hier een eerdere molen. In de jaren 70 van de vorige eeuw is hij flink gerestaureerd en op zaterdagmiddag en op speciale dagen in Hattem regelmatig in bedrijf en te bezoeken. In de winkel op de begane grond verkopen vrijwilligers ambachtelijke brood- en cakemixen. Meer info: https://www.molendefortuin.nl/

Nederlands Bakkerij Museum

Het Nederlands Bakkerij Museum is gevestigd in het historische centrum van Hattem, vlak achter de oude kerk aldaar. In twee oude stadsboerderijen die verbonden zijn met een ondergrondse doorgang is heel veel van het bakkerijbedrijf te vinden, met name van de afgelopen twee eeuwen. Leukste in dit museum zijn de activiteiten die op zaterdagen en in schoolvakanties voor en met kinderen worden georganiseerd. Wil je liever met je familie, collega’s van het werk of vriendengroep hier aan het bakken slaan? Dan ben je beslist ook van harte welkom. Meer…

Anton Pieck Museum

Het Anton Pieckmuseum is logischerwijs gewijd aan het leven en werk van Anton Pieck. Deze kunstenaar is vooral bekend van zijn etsen en zijn werk voor de Efteling. In het museum is op de begane grond een permanente expositie en op de benedenverdieping een selectie van het grafische werk: uit houtsnedes, etsen, gravures, droge naald etsen en litho’s en tevens de originele werkhoek van Anton Pieck inclusief de etspers die hij gebruikte. De bovenverdieping wordt voor thema-exposities gebruikt. Meer…

Voerman Museum

In het kleine maar aantrekkelijke historische centrum van Hattem is het Voerman Museum gevestigd. Zoals de naam al doet vermoeden is dit museum gewijd aan Voerman en wel aan zowel Voerman sr. en Voerman jr.. Zij maakten hun werken in een periode die zich uitstrekt van 1880 tot de jaren 70 van de vorige eeuw. Bekend werk zijn de IJsselgezichten en de illustraties voor de natuuralbums van Verkade die in de tijd tussen de twee wereldoorlogen verschenen. Bij elkaar valt de verscheidenheid van het werk van beide schilders op en de link met de omgeving is in het werk heel duidelijk herkenbaar. Meer…

Restanten Dikke Tinne

De Dikke Tinne was een heus kasteel aan de zuidzijde in het centrum van Hattem. Het kasteel werd in 1404 gebouwd met muren van wel 7 meter dik, vandaar de naam Dikke Tinne. In 1778 werd het afgebroken om de stenen te kunnen verkopen. Op het Tinneplein en aan de Adelaarshoek 18 zijn de restanten van het vroegere gebouw te zien.

Landgoed Molecaten

Aan de zuidzijde van Hattem, tegen de Veluwe aan, ligt landhuis en landgoed Molecaten. Het landgoed omvat 150 ha en naast het landhuis staan er ook een aantal boerderijen en een watermolen. Het landhuis werd rond 1646 gebouwd, de watermolen in 1857 na het afbranden van het eerdere exemplaar. Loop je een van de klompenpaden vanuit Hattem, dan kom je vanzelf op dit landgoed terecht.

Stadswandeling

Hattem helemaal ontdekken? Dan is een stadswandeling een goede optie. Het kan op eigen gelegenheid, maar vanaf het Nederlands Bakkerij Museum en de haven (Vadesto) worden tochten met gids georganiseerd.

Activiteiten op het water

Hattem ligt aan het Apeldoorns kanaal en de IJssel en vanaf de haven kun je met een natuurtocht mee, maar ook gaan kanovaren, kajakken, raften en wat al niet meer. Toch meer een landrot? Dan kun je hier ook heel veel outdooractiviteiten op het land ondernemen.

Uit eten en drinken

Hattem heeft een buitengewoon plezierig Marktplein waar je goed kunt zitten op een terras en genieten van een hapje en drankje. Ook bij de haven is het mogelijk, maar dan mis je wel de sfeer van de historische binnenstad.

Rondwandeling 11 km over het Hoenwaardsepad

Over het Hoenwaardsepad loop je door de uiterwaarden van de IJssel maar ook door het bosgebied aan de westzijde van Hattem. Daar kom je langs sprengen, een landhuis en watermolen en de Spaanse Graven. Al met al is het een gevarieerde wandeling waarbij het grote minpunt is dat je het fraaie centrum van Hattem nu net mist. Maar daar is natuurlijk wel een wandelmouw aan te passen. Meer…

In de buurt van Hattem

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 2 februari 2022