Heelsum – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Heelsum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Heelsum ligt op de Veluwe tussen Wageningen en Arnhem.

Tips en aanbevelingen

Mooiste object in de omgeving hier is Kasteel Doorwerth. Het staat in de uiterwaarden van de Neder Rijn, ten zuidoosten van Heelsum.

Kritische noot

Heelsum is aan Renkum vastgegroeid en het dorp zelf heeft nauwelijks iets te bieden voor een gemiddelde toerist. Zelfs horeca is hier maar in beperkte mate aanwezig.

Wat is er te doen/bekijken in Heelsum?

Nederlands Hervormde kerk

Rond 1517 werd gestart met de bouw van een kerk op een heuvel net buiten het huidige Heelsum.  Rond 1650 kreeg de kerk een protestants interieur. De kansel uit 1658 is nog steeds in gebruik en oorspronkelijk afkomstig van de Lutherse kerk in Arnhem. In 1861 kreeg de kerk een orgel dat samen met de kerk in 1944 bij de Slag om Arnhem flinke schade opliep. Nog steeds staat de kerk op een opvallend romantische plaats, achter de kerk ligt het kerkhof. 

Villa en Park Heidestein

Villa Heidestein is een rechthoekig landhuis dat is gebouwd rond 1815. Het landschapspark dat er omheen ligt stamt uit ongeveer 1860. De villa is wit gepleisterd en vanaf de Utrechtseweg is het goed zichtbaar. Helaas is het niet vrij toegankelijk om ook binnen een kijkje te nemen; het wordt nog steeds particulier bewoond. Het park is vrij toegankelijk en bestaat uit bos en grasvelden. Helaas is het park in de loop van de tijd flink kleiner geworden en wordt het tegenwoordig vooral door lokale bewoners gebruikt om de benen te strekken en de hond uit te laten.

In de buurt van Heelsum

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update:20 oktober 2021