Heveadorp – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Heveadorp. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Heveadorp ligt langs de Nederrijn tussen Doorwerth en Oosterbeek, ten westen van Arnhem op de Veluwe.

Tips en aanbevelingen

Heveadorp doet denken aan een woonwijk zoals er vele zijn in Nederland, zonder echt centrum met winkels of horeca. Maar juist omdat dit een eeuw geleden is ontstaan als arbeidersdorp bij een fabriek is een rondje door deze wijk zeker de moeite waard. Verder is het Kasteel Doorwerth hier heel dichtbij.

Wil je toevallig naar de overkant van de Nederrijn, dan is er aan de oostzijde van Heveadorp een pontje dat van april tot en met oktober voetgangers, fietsers, scooters en brommers overzet. Buiten het seizoen zijn er van maandag tot en met vrijdag beperkte vaartijden.

Kritische noot

Heveadorp op zichzelf is geen bestemming om als dagbestemming op een bucket list te zetten. Ben je er echter in de buurt, dan is het een kleine omweg waard.

Wat is er te doen/bekijken in Heveadorp?

Arbeidersdorp

Heveadorp is ontstaan als woonplaats voor arbeiders en hoger personeel van de rubberfabriek Hevea (= latijn voor rubberboom). De wijk werd gebouwd in 1916, nadat in 1915 rubberfabrikant Wilhelmi eigenaar was geworden van de grond voor de fabriek en huizen. De huizen werden gebouwd in een mengeling van cottagestijl en Amsterdamse school met rieten dak. Dat is tot op heden met sommige woningen in dit dorp nog steeds het geval, terwijl de fabriek al in 1977 werd gesloten en daarna afgebroken. Werknemers konden er tegen redelijke huren wonen maar de sociale controle was niet gering. Nog steeds is het een mooi voorbeeld van hoe in het begin van de 20e eeuw door fabrikanten op diverse plaatsen in Nederland woonwijken werden gebouwd voor hun personeel.

Landgoed Duno

Het landgoed Duno ligt ten zuidwesten van Heveadorp. Het landhuis is in de Tweede wereldoorlog in puin geschoten en daarna niet meer herbouwd. Het landgoed ligt echter op een stuwwal waardoor je over de wandelpaden daar op verschillende plaatsen een heel mooi zicht hebt over de lager gelegen uiterwaarden van de Nederrijn. Enkele elementen die op het landgoed zijn behouden zijn de Dunobrug en een Cascade.

Drielse Stuwdam

Aan de zuidzijde van Heveadorp loopt de Nederrijn. Daar is ook een grote stuw en sluis gebouwd. Aan de Heveadorp zijde kun je naar de sluis toe rijden of wandelen om daar een kijkje te nemen, wat sommige mensen maar al te leuk vinden. Het gaat hier wel om beroepsvaart, dus tafrelen met plezierjachten zoals je in Friesland kunt meemaken zijn hier niet van toepassing. Aan de overkant, dus vanaf Driel, kun je de Drielse Stuwdam van dichtbij bekijken. Vanaf een parkeerterreintje kun je over de dijk er zo naartoe lopen. Het is een indrukwekkende stuw met twee halfronde deuren die afhankelijk van de waterstand naar boven staan (het mooiste gezicht) of in het water zijn neergelaten.

In de buurt van Heveadorp

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 26 oktober 2021