Hierden – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hierden. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Hierden ligt net ten noorden van Harderwijk op de Veluwe.

Tips en aanbevelingen

Hierden ligt tegen het aantrekkelijke en eeuwenoude Harderwijk aan. Die plaats is beslist een bezoek waard, en zeker niet alleen vanwege het Dolfinarium.

Aan de andere kant van de snelweg A28 strekt de Veluwe zich vele kilometers uit. Er zijn genoeg wandel-, fiets, mountainbike- en ruiterpaden voor ieders voorkeur. Overigens kan het bij bepaalde startpunten best wel een beetje druk zijn, maar hoe verder je daarvan verwijderd raakt, hoe stiller het wordt. Je kunt dus ook in Nederland op deze plaats best wel lange stukken lopen/fietsen zonder anderen tegen te komen.

Kritische noot

Harderwijk heeft aan de noordzijde, precies richting Hierden, een omvangrijk industriegebied dat steeds verder opdringt richting Hierden. Je hebt dus zomaar kans dat je in Hierden van een buitengewoon landelijk gebied opeens in een niet al te bijster aantrekkelijk gebied met grote dozen en vrachtauto’s terecht komt.

Wat is er te doen/bekijken in Hierden?

Historische boerderijen

Langs de Zuiderzeestraatweg, de hoofdweg door Hierden, liggen een aantal Veluwse boerderijen waarvan sommige het zelfs tot rijksmonument hebben geschopt. De meeste ervan stammen uit de 19e eeuw en hebben dus al een respectabele leeftijd bereikt.

Dorpskerk

Midden in het centrum van Hierden, aan een pleintje, staat sinds 1851 de hervormde kerk met daarnaast een pastorie. Het is, net als Hierden zelf, een nogal bescheiden exemplaar maar voor de liefhebbers toch een object om even bij stil te staan. De kerk wordt nog steeds voor diensten gebruikt. Meer info: https://www.hervormdegemeentehierden.nl/

Kasteel De Essenburgh

Ten noordoosten van Hierden, aan de Zuiderzeestraatweg, ligt Kasteel en landgoed De Essenburgh. Vermoed wordt dat hier al sinds de middeleeuwen een bouwsel stond, een gevelsteen vermeldt het jaartal 1652. Na eeuwen in particulier bezit geweest te zijn is het tegenwoordig een hotel maar je kunt er ook een kopje koffie gaan drinken en daarmee gelijk een kijkje binnen nemen. Voor een relatief bescheiden prijs kun je overigens overnachten en je een nachtje kasteelheer- of -vrouw voelen. Het omliggende landgoed is niet groot maar bepaald aangenaam en dus ook een klein ommetje waard. Meer info: https://www.kasteelessenburgh.com/nl/

In de buurt van Hierden

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 oktober 2021