Hoevelaken – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hoevelaken. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Hoevelaken ligt direct ten noordoosten van Amersfoort in de tegenovergelegen oksel van de A1/A28.

Tips en aanbevelingen

Hoevelaken ligt heel dicht bij Amersfoort met zijn aantrekkelijke historische binnenstad. Naar het noorden zijn het kleine Nijkerk of grotere Harderwijk, een vroegere Hanzestad met een rijke historie, een aanrader. Meer natuur vind je naar het Oosten; daar strekt de Veluwe zich ver uit.

Kritische noot

Hoevelaken zullen de meeste mensen kennen vanwege de aldaar kruisende snelwegen A1 en A28. En hopen dat ze er zo hard mogelijk langs kunnen rijden, want files zijn hier bepaald geen uitzondering.

Wat is er te doen/bekijken in Hoevelaken?

Dorpskerk / Martinuskerk

De toren van de hervormde kerk van Hoevelaken is het enige middeleeuwse monument in Hoevelaken. Hij stamt uit de 15e/16e eeuw. De torenspits werd in de Tweede Wereldoorlog vernield en in 1949 opnieuw opgebouwd. De kerk zelf stamt oorspronkelijk al uit ongeveer de 13e eeuw maar werd in 1865 vervangen en in 1936 uitgebreid tot een kruiskerk. Ook de kerk raakte in de Tweede Wereldoorlog beschadigd en werd daarna hersteld. In de kerk bevinden zich een preekstoel uit 1865 en een kroonluchter uit 1791. Het orgel staat pas sinds 2002 in de kerk te glimmen.

Landgoed en huis te Hoevelaken

Landgoed Hoevelaken is een lang, smal stuk veenland dat rond het jaar 1000 werd ontgonnen. Het is 3km lang, maar nog geen 400m breed. Het landgoed bestaat uit weilanden, loofbos, waterpartijen en lanen. Dwars door het landgoed loopt een zandrug die opvalt omdat het omliggende veen door inklinking in de loop der jaren is gezakt. Het kasteel dat hier ooit stond werd in het rampjaar 1672 verwoest waarna in 1679 een nieuw huis werd gebouwd. Dat werd op haar beurt in het begin van de 20e eeuw weer vervangen door een nieuw exemplaar aan de zuidzijde van het landgoed. Ook werd toen de tuin aangelegd.

Het grootste gedeelte is sinds de jaren 60 van de vorige eeuw in handen van Geldersch Landschap en vrij toegankelijk. Wie weet kom je dan wel de hier levende ringslang tegen, altijd spannend. Helemaal aan de noordzijde ligt een recreatiepark met meer, dat ook voor dagjesmensen, maar dan wel gezinnen, te bezoeken is. Minpunt hier: het geluid van de zeer nabije en drukke A28 dringt diep in het bos van het landgoed door. Meer info: https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/locatie/landgoed-hoevelaken

In de buurt van Hoevelaken

Andere plaatsen in de Gelderse Vallei met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 november 2021