Hoog Soeren – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hoog Soeren. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Hoog Soeren ligt in de bossen direct ten westen van Apeldoorn op de Veluwe.

Tips en aanbevelingen

Aan de andere kant van de snelweg A1 en spoorlijn, die hier de Veluwe doorsnijden, ligt Radio Kootwijk met zijn bijzondere gebouwen. Via een bosweg rij je er zo heen en kun je je bezoek in dit gebied nog aanzienlijk verlengen.

Kritische noot

Je bent in Hoog Soeren voor de natuur, en voor niets anders. Wil je meer stadse tafrelen, dan is Apeldoorn dichtbij. Vind je dat niet een echte stad, dan heb je daarin helemaal gelijk en kun je overwegen door te rijden naar Deventer, ook niet heel ver.

Wat is er te doen/bekijken in Hoog Soeren?

Centrum

Hoog Soeren is een beschermd dorpsgezicht en ligt in de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Hoewel het lijkt of er meer horeca is dan er huizen staan is een klein rondje wandelen door het dorp geen slecht idee. Een aantal woningen hebben het geschopt tot rijks- of gemeentelijk monument. Midden in het centrum staat ook een charmante, gezichtsbepalende wit gepleisterde kapel uit 1901. Zoek je toevallig nog een romantische trouwlocatie dan is dit wellicht een idee. Er worden overigens ook gewone diensten gehouden voor de inwoners van Hoog Soeren maar zeker ook voor belangstellende vakantiegangers in dit gebied. Meer info: https://jachtlaankerk.nl/hoog-soeren/

Het Aardhuis

Het Aardhuis is het bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo. In het gebouw is een gratis toegankelijke expositie met drie hoofdthema’s: flora & fauna, beheer & behoud en eropuit. De focus in het Aardhuis is echter sterk naar de horecafunctie verschoven. Vanaf het Aardhuis kun je tegen een bedrag van Euro 2,- (2021) het Aardhuispark inlopen. Er is een wandelroute met geel uitgezet van circa 3 km lang, maar voor de liefhebbers is er ook een 6,2 km lange route (Route Rollekoot) of je kunt zelf aan de slag op de 100 km wandel- en fietspaden. Met enig geluk zie je hier edel- en damherten. De kans hierop is het grootst aan de randen van de dag: ’s ochtends vroeg en bij het vallen van de avond. Meer info: https://www.aardhuis.nl/

Koninklijke Houtvesterij Het Loo

Het dorpje Hoog Soeren wordt volledig door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo ingesloten. Deze houtvesterij strekt zich grofweg uit tussen de snelweg A1 in het zuiden, de weg van Vierhouten naar Emst in het noorden, de dorpen Elspeet en Uddel in het westen en het dorp Vaassen in het oosten. De totale oppervlakte is ongeveer 9700 hectare en bestaat uit bos en heidevelden als het grote Hoog Soerensche Veld, zeer de moeite waard. Het gebied is volledig omheind en je hebt een kaartje nodig als je gaat wandelen of fietsen in dit park. Vanwege de dieren in dit gebied is een gedeelte bestempeld als rustgebied en niet toegankelijk.

Echoput

Bij de Amersfoortseweg, vlakbij uitspanning de Echoput, is in 1809-1811 een echoput van maar liefst 56 meter diep gegraven. Hier konden de paarden van de langstrekkende napoleontische legers hun dorst lessen. Later werd een favoriet uitje voor schoolreisjes. Helaas is de put tegenwoordig alleen nog open op speciale dagen zoals Open Monumentendag.

In de buurt van Hoog Soeren

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 oktober 2021