Hulshorst – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hulshorst. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Hulshorst ligt even ten noordoosten van Harderwijk op de Veluwe.

Tips en aanbevelingen

Dichtbij ligt het eeuwenoude en aantrekkelijke Harderwijk. Daar is niet alleen het Dolfinarium, maar ook een oude binnenstad met natuurlijk horeca in alle soorten en maten.

Kritische noot

Het dorp Hulshorst is nu niet een bestemming om een dag voor uit te trekken. De meesten die in deze buurt op bezoek komen zullen waarschijnlijk de bossen intrekken of door het stuifzand gaan ploeteren en daarmee het dorp zelf geheel missen. Ook voor eventuele horeca kun je beter een plaats verderop gaan.

Wat is er te doen/bekijken in Hulshorst?

Landgoed Groeneveld

Middenin Hulshorst, een heel klein beetje van de Harderwijkerweg af gelegen, staat Huis Groeneveld met een omliggend landgoed. Het huis is gebouwd in 1869 en was oorspronkelijk geheel symmetrisch. In 1920 is aan de oostzijde een lage aanbouw verrezen. Het pand, inmiddels rijksmonument, wordt particulier bewoond en is dus helaas niet openbaar toegankelijk.

Landgoed Hulshorst

Al in de 13e eeuw duikt Landgoed Hulshorst op in de geschiedschrijving. Het huis is in de Tweede Wereldoorlog afgebroken in opdracht van de eigenaren om te voorkomen dat het in gebruik zou worden genomen door de bezetter. Het is niet meer herbouwd en tegenwoordig zijn daarvan dus alleen nog de fundamenten te zien. Wel staat het koetshuis er nog dat tegenwoordig voor feesten, bijeenkomsten, bruiloften etc. wordt gebruikt. Ook de parkachtige tuin en vijver zijn nog aanwezig. Het landgoed ligt aan de Harderwijkerweg aan de zuidzijde van Hulshorst, tegen Hierden aan.

Molen De Maagd

In 1894 verrees deze molen in Hulshorst en daarmee is het relatief een jonge molen. tot in de jaren 40 werd er gemalen op de molen, maar daarna trad het verval in en werd in de jaren 50 de molen ternauwernood gered van de sloop. In de jaren 80 is de molen nogmaals gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. Tegenwoordig wordt de molen niet alleen door vrijwilligers maar ook beroepsmatig ingezet. Natuurlijk zijn in een winkeltje diverse meelproducten te koop maar zie je geen kans om langs te komen dan is er op de website een webwinkel te vinden. Meer info: https://www.molenhulshorst.nl/

Hulshorster Zand

Het Hulshorsterzand is onderdeel van de Leuvenumse Bossen. Zoals de naam al aangeeft is er hier een forse zandvlakte te vinden met stuifzand en heide. Er omheen liggen de grove dennenbossen op voormalig stuifzand. Het is beslist een fraai stukje gebied, maar in de droge zomertijd kan wandelen hier behoorlijk zwaar zijn in het dan mulle zand. Vanaf centrum Hulshorst gezien ligt het aan de andere zijde van de A28.

Belvederebos

Het Belvederebos ligt aan de oostzijde van Hulshorst, aan de Hulshorsterzijde van de A28. Het is ietwat langgerekt en op een paar plaatsen kun je de A28 onderdoor om op het veel grotere Hulshorsterzand terecht te komen. Voor even de benen strekken is het zeker geschikt.

Veluwemeer

Aan de westzijde loopt Hulshorst door tot aan het Veluwemeer. Daar liggen enkele campings met een haven, maar er staat ook Uitkijktoren Hierdensebeek. Logischerwijs stroomt op deze plaats de Hierdense beek in het Veluwemeer. Vanuit de vogelkijkhut is het nodige waterleven te bewonderen.

In de buurt van Hulshorst

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 oktober 2021