Kootwijk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Kootwijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Kootwijk ligt net ten zuiden van de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn.

Tips en aanbevelingen

Kootwijk zal je vooral aandoen om bij de plaatselijke horeca neer te strijken. In de directe omgeving zijn het Kootwijkerzand en nabijgelegen Radio Kootwijk absoluut een bezoek waard.

Kritische noot

Direct om Kootwijk ligt wat agrarisch land, dat de gemiddelde bezoeker van dit gebied niet erg aan zal spreken. Het is gelukkig bij elkaar slechts een beperkt aantal bedrijven.

Wat is er te doen/bekijken in Kootwijk?

Nederlands Hervormde kerk

De kerk die centraal in Kootwijk aan de Brink in de 17e eeuw is gebouwd, maar al in de 11e eeuw was hier sprake van een kapel. De huidige kerk is tamelijk eenvoudig met weinig versiering en niet al te groot. De stevige toren mag er dan wel weer zijn. Ondanks het feit dat je hier toch werkelijk op de biblebelt bent aangeland kun je in de plaatselijke horeca ook op zondag terecht. Meer info: https://www.hervormdkootwijkerbroek.nl/structuur/kerkbeheer/kerkelijke-gebouwen/kerk-kootwijk

Kerkje op de heuvel

Kun je niet genoeg krijgen van kerken en kerkjes, dan is er nog een bescheiden exemplaar te vinden aan de rand van Kootwijk, langs de Nieuw Milligenseweg. Het is in gebruik bij de Gereformeerde gemeente die in 1919 gedwongen werd een eigen kerk te bouwen omdat ze niet meer welkom waren in de Hervormde kerk. In korte tijd werd de kerk met pastorie gebouwd waardoor het dorp van toen zo’n 250 inwoners opeens twee kerken had, en tot op de dag van vandaag heeft.

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is een grote zandverstuiving ten zuidoosten van Kootwijk. Het wordt wel eens de Sahara van de Veluwe genoemd, hoewel dat wellicht iets teveel eer is. Je kunt aan de randen maar ook middenover wandelen. Reken er wel op dat met droog weer het zand erg mul is en het wandelen dus behoorlijk zwaar. Aan de rand van het Kootwijkerzand staat een uitkijktoren met als toepasselijke naam de Zandloper. Erg aardig om te beklimmen en vanaf 13,5 meter hoogte heb je een prima zicht op de zandvlakte en omliggende heide en bos. Wild zie je hier bij het vallen van de avond. Let echter wel op, want na zonsondergang zijn heel wat plekken verboden toegang en de boete is niet mals. Ben je nog lang niet uitgewandeld of gefietst, dan is Radio Kootwijk met zijn zeer bijzondere Gebouw A, een voormalig radiostation, een aanrader.

In de buurt van Kootwijk

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 oktober 2021