Leuvenheim – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Leuvenheim. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Leuvenheim is gelegen nabij het Nationaal Park Veluwezoom en vooral de drie landgoederen aan de westzijde van het dorp zijn een bezoek meer dan waard. De landhuizen zelf zijn niet de bezoeken, maar het omliggende landgoed wel.

Locatie/bereikbaarheid

Tot 1917 stopte de trein in Leuvenheim, tegenwoordig kun je hier met de buurtbus vanuit Zutphen of Brummen komen. Met de auto rij je via de N348 vanuit het noorden of zuiden dwars door Leuvenheim heen.

Tips en aanbevelingen

Leuvenheim is aantrekkelijk vanwege zijn landgoederen aan de noordwestzijde van het dorp waar je prima kunt wandelen en fietsen. Aan de andere kant kun je op enige afstand een stuk over de bandijk op enige afstand van de IJssel wandelen. Geheel anders van karakter, maar ook aangenaam.

Aan de zuidzijde van Leuvenheim, net op het grondgebied van Spankeren, staat in de uiterwaarden van de IJssel de Geldersche toren. Als je hier dan toch bent beslist een kleine omweg waard.

Kritische noot

Een gedeelte van het centrum van Leuvenheim ligt ingeklemd tussen de drukke N348 en de spoorweg Zutphen-Deventer. Zeker het gedeelte langs de N348 is geen wonder van schoonheid.

Wat is er te doen/bekijken in Leuvenheim?

Huize en landgoed De Wildbaan

Huize De Wildbaan is een karakteristiek huis waarvan de trapgevels, sierankers en vensters met onderluiken het meest opvallen. Het is gebouwd in 1910 als vervanging van oudere bebouwing. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot de 16e eeuw, het voormalig koetshuis en een schuur stammen nog uit het verleden. Aan de overzijde van het huis staat een voormalige tuinmanswoning. Deze woning is in dezelfde trapgevelstijl uitgevoerd als het landhuis.

Landgoed Den Bosch

Aan de noordwestzijde van Leuvenheim ligt landgoed Den Bosch. Het landhuis is net als het koetshuis, koetsierswoning, dienst- en jachtopzienerswoning, schuur, tuin en park en zelfs het inrijhek een rijksmonument. Het hoofdgebouw dateert uit het begin van de 17e eeuw. In 1832 is het gebouw vergroot en kreeg het zijn classicistisch uiterlijk met aan de achterzijde twee torenachtige uitbouwsels. Aan de voorzijde is centraal de toegang met twee zuilen aan weerszijden van de dubbele toegangsdeur. Daarboven is een balkon en klokkentorentje. Helaas ligt het geheel erg verscholen in de bossen en is er nauwelijks een glimp van op te vangen.

Landhuis De Rees

Landhuis De Rees ligt aan de noordzijde van Leuvenheim, niet ver van de N348. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot minstens de 17e eeuw. Het huidige huis dateert van 1833. De voorganger had nog een slotgracht en ophaalbrug, dat is allemaal verdwenen. Tegenwoordig is het een rooms-katholiek retraitecentrum met als belangrijkste plek binnenshuis: de kapel. Meer info: https://www.kleinsion.nl/

Rondwandeling 14 km Leuvenschepad (klompenpad)

Het Leuvenschepad is een pad dat voor een deel door de uiterwaarden van de IJssel loopt. Ben je de N348 overgestoken, dan kom je in het gebied van landgoederen terecht. Als een ring om Leuvenheim liggen landgoederen De Wildbaan, Den Bosch en De Rees. Je wandelt door bos en langs onder andere de kaarsrechte Leuvenheimsche beek. Meer…

In de buurt van Leuvenheim

Andere plaatsen in IJsseldal met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 29 april 2021