Nijkerk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Nijkerk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Nijkerk ligt vlak boven Amersfoort.

Tips en aanbevelingen

Nijkerk heeft een compacte maar helemaal niet onaardige binnenstad waar de Grote Kerk niet te missen is. Verder is het stoomgemaal aan het Veluwemeer een echte aanrader, zeker als het onder stoom is en er evenementen omheen worden georganiseerd.

Kritische noot

Aan de westzijde van Nijkerk strekt Polder Arkemheen zich uit. Het is een Natura2000-gebied waar watervogels zich thuis voelen, zeker nu het waterpeil opzettelijk wat hoger wordt gehouden dan in vroeger tijd. Het is bovendien een van de oudste polders van Nederland met een oud verkavelingspatroon en nauwelijks bebouwing of beplanting. Toch zullen de meeste menselijke bezoekers de uitgestrekte vlakte weinig charmant vinden.

Wat is er te doen/bekijken in Nijkerk?

Grote Kerk

De Grote kerk, of eigenlijk Grote- of Sint-Catharinakerk, staat mooi te glimmen en pronken in het centrum van Nijkerk. Met name de toren valt op. Deze is dan ook eens verkozen tot mooiste toren van Nederland. De rest van de kerk is aan de buitenzijde protestants sober te noemen, hoewel deze kerk ooit als katholieke kerk is gebouwd. Binnen zijn het orgel en de oude preekstoel blikvangers. Op open dagen is het mogelijk boven de gewelven te komen, het gedeelte tussen de bovenkant van het kerkinterieur en het dak. Beslist de moeite waard! Meer…

Watertoren

Net ten noorden van het centrum, langs het water, staat de opmerkelijke watertoren van Nijkerk. Hij is gebouwd in 1898 en 30 meter hoog. Bovenin zit een waterreservoir met een inhoud van 140 m3. De bovenkant doet denken aan een gigantische duiventil.

Eierhal

Aan het Molenplein in Nijkerk staat de laatste eierhal die in deze omgeving te vinden is. Oorspronkelijk werd er in 1913 een eerste hal gebouwd die helaas al na 7 jaar afbrandde. In 1927 verrees de huidige hal en dat was hoognodig want de eierhandel bedroeg toen zo’n 500 miljoen eieren. Na 1974 was het gedaan met de oorspronkelijke functie en werd het onder andere gebruikt voor rommelmarkten, sport en muziek. In 2014 is de hal tijdelijk afgebroken, gerestaureerd en daarna opnieuw opgebouwd. Op het Molenplein voor de hal liggen als kunst- en speelobject een aantal gigantische eieren.

Museum Nijkerk

Nijkerk heeft een eigen Canon met vijftig onderwerpen waarin de geschiedenis van 2700 vóór Christus tot nu wordt beschreven. De bloeitijd van Nijkerk was de 18e eeuw en deze werd vooral veroorzaakt door de teelt van tabak en bijbehorende handel. Nog steeds worden pijpenkopjes in de Nijkerkse bodem gevonden. Vanuit het museum worden ook stadswandelingen met gids georganiseerd. Meer info: https://www.museumnijkerk.nl/

Stoomgemaal Arkemheen (aanrader)

Stoomgemaal Arkemheen, voorheen stoomgemaal Hertog Reijnout geheten, is een gemaal vlakbij Nijkerk. Hij staat in, hoe verrassend, de polder Arkemheen en zorgde samen met het Putter Stoomgemaal tussen 1883 en 1983 voor droge voeten. Voor 1883 stond er een windmolen die 20 jaar lang hetzelfde heeft gedaan maar met de opkomst van de stoommachine in Nederland werd al snel op deze nieuwe en betrouwbaarder technologie overgestapt. Nog steeds is het stoomgemaal een aantal dagen per jaar werkend te zien en in noodsituaties zoals in 2012 springt het zelfs nog bij. Meer…

Huis De Berencamp

Huis en landgoed De Berencamp ligt naast Landgoed Salentein aan de noordzijde van Putten. Het geheel dateert al van voor de 15e eeuw en is altijd in particuliere handen geweest. In eerste instantie was het omgeven door een gracht maar bij latere uitbreidingen is die gedempt. Achter het huis, vanaf de Hardenbergerweg goed te zien, staat een gemetselde duiventoren in neogotische stijl. Verder staan op het landgoed een tolhuisje, veeschuur en boerderij. Helaas kun je er als toevallige passant niet heel dichtbij komen.

Landgoed Salentein

Net buiten het centrum van Putten, aan de noordzijde, staat huis Salentein. In de 16e eeuw stond hier een boerenhofstede die in de 18e eeuw werd uitgebreid. Begin 20e eeuw werden torens aan weerszijden van het gebouw toegevoegd waardoor een tamelijk opmerkelijk neogotisch gebouw ontstond. Vanaf 1957 deed het gebouw dienst als kindertehuis, waarbij het geheel behoorlijk ontredderd raakte. Daarop kwam het in handen van Pon Holding die het grondig restaureerde. Tegenwoordig is het koetshuis een restaurant en in het hoofdgebouw kun je zakelijke bijeenkomsten houden of, zo je wilt, trouwen. Meer info: https://landgoeddesalentein.nl/

Molen De Hoop

Molen De Hoop staat een beetje buiten Nijkerk, aan de zuidoostzijde langs de N301. Het is een achtkante korenmolen en de molen is in 1886 de opvolger van een afgebrand exemplaar aan de overkant van de weg. De molen wordt nog gebruikt voor het malen van graan, zoals gerst, maïs en tarwe voor veevoer en is in particulier bezit.

In de buurt van Nijkerk

Andere plaatsen in de Gelderse Vallei met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 16 november 2021