Noordeinde (Gelderland) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Noordeinde. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Noordeinde heeft een welgetroffen naam; het is de meest noordelijke plaats van de Veluwe en van Gelderland, net onder Kampen.

Tips en aanbevelingen

Er bestaan in Nederland maar liefst negen buurtschappen en dorpen met de naam Noordeinde. En in Den Haag staat Paleis Noordeinde. Het is dus een beetje opletten om niet op de verkeerde plek terecht te komen, hoewel een bezoekje aan koning Willem-Alexander misschien zo’n gek idee nog niet is.

In de directe omgeving van Noordeinde liggen Elburg, Kampen, Hattem en Zwolle. Hier liggen eeuwen geschiedenis voor het oprapen.

Kritische noot

Lig je op je sterfbed en heb je nooit een bezoek gebracht aan Noordeinde, dan is er geen heel grote man overboord.

Wat is er te doen/bekijken in Noordeinde?

Hervormde kerk

Hoewel Noordeinde met zo’n 260 inwoners bepaald niet groot is, heeft het al sinds 1845 een eigen kerk. Bijzonder aan deze kerk is dat het feitelijk een combinatie van een kerk met een dienstwoning voor de predikant is. Binnen is de kerk bepaald sober, op de kansel ligt een bijbel uit het jaar 1662. Aardig weetje tot slot is dat de kerkklok nog steeds met de hand vanuit de woning wordt bediend. Meer info: https://hervormdoosterwolde.nl/

Drontermeer

Aan de westzijde grenst Noordeinde aan het Drontermeer. Ben je aan de wandel of aan het fietsen over het Waterkeringspad, dan heb je vanzelf zicht op een stukje nieuwe natuur langs het meer. De kans is hier groter dat je vogelspotters ziet dan bijzondere vogels maar ook de bebossing en riet is de moeite waard. Wil je het liever vanaf het water zien, dan is het in Noordeinde mogelijk een kano of kajak te huren.

Reevediep

Net ten noorden van Noordeinde ligt sinds enige jaren een bypass voor de IJssel. Om het gevaar van overstroming van Kampen te verkleinen is hier een nevengeul aangelegd die tegenwoordig Reevediep heet. Naast die hoofdfunctie is ook ontwikkeling van nieuwe natuur een doel. Je kunt er over de dijk langs fietsen of wandelen. Het geheel hier heeft 330 miljoen gekost dus geniet ervan.

Leuk weetje

Ten zuiden van Noordeinde ligt Kerkdorp. Het aardige van deze plaats is dat het geen dorp is maar een gehucht en dat je ook lang kunt zoeken naar een kerk. Dus tja… Maar zoals menigeen al zal vermoeden stond hier in vroeger tijd wel een kerk en was het inwoneraantal in de 19e eeuw het tienvoudige van dat van tegenwoordig.

In de buurt van Noordeinde

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 juli 2021