Bezoek en beleef Oosterbeek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie
Oosterbeek ligt aan de westzijde tegen Arnhem aan.
Tips en aanbevelingen
Vanuit Oosterbeek kun je in korte tijd naar de oevers van de Nederrijn wandelen en tussen de spoorbrug en westwaarts een camping straks langs het water blijven. Alleraardigst in contrast met het toch wat drukke Oosterbeek.
Kritische noot
Dwars door Oosterbeek loopt de drukke Utrechtseweg (N225). Niet bepaald het meest aantrekkelijke deel van deze plaats, hoewel juist hier wel de nodige winkels zijn te vinden.
Wat is er te doen/bekijken in Oosterbeek?
Villa’s en villa’s
Oosterbeek is een dorp waar je struikelt over huizen die stuk voor stuk meer dan een miljoen waard zijn. Nu is dat in centrum Amsterdam ook het geval, maar in het oosten van het land is het toch nog steeds net iets meer bijzonder. Gewoon rondwandelen of fietsen is voldoende om er opmerkelijk veel tegen te komen. Een flink aantal van deze huizen stamt uit de tegenwoordig populaire jaren 30 van de vorige eeuw en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Toch iets minder geld te besteden en je bent na de rondwandeling/fietstocht helemaal verslingerd geraakt aan dit dorp? Er staan ook zeker huizen voor de wat kleinere portemonnee.
Oude kerk
De Oude kerk staat aan de zuidzijde van Oosterbeek, tegen de uiterwaarden van de Nederrijn aan. Het is een van de oudste kerken van Nederland, gebouwd in de 8e-10e eeuw. Tijdens de Slag om Arnhem fungeerde de kerk als een noodhospitaal en steunpunt voor de geallieerde troepen maar raakte daarbij zwaar beschadigd. Na de oorlog is de kerk in zoveel mogelijk zijn oorspronkelijke vorm herbouwd. Voor de Airborne soldaten en hun nazaten is de Oude Kerk een pelgrimsoord geworden. Het doopvont heeft de vorm van een parachute en er is een monument achter de kerk. Meer info: https://www.oudekerkoosterbeek.nl/
Sint-Bernulphuskerk
Deze neogotische hallenkerk staat sinds 1885 in het centrum van Oosterbeek nadat hier in 1860 een zelfstandige parochie was ontstaan. In 1922 wordt een dwarsschip toegevoegd waardoor een kruiskerk ontstaat. Het Heilig Hartbeeld dat voor de kerk staat is van beeldhouwer Falise en stamt uit 1931. In 1944 wordt tijdens gevechten tussen geallieerden en Duitsers de kerk fors beschadigd. Onder andere gaan de gebrandschilderde ramen en het orgel verloren en het bovenste deel van de toren raakt zo beschadigd dat ze worden verwijderd. Na de oorlog wordt de toren niet opnieuw opgebouwd zodat de toren, ietwat vreemd, nu even hoog is als het schip van de kerk.
Airborne Museum ‘Hartenstein’
Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de Slag om Arnhem in 1944. De vaste tentoonstelling laat dag voor dag de Slag om Arnhem (onderdeel van Operatie Market Garden) zien, van de luchtlandingen aan het begin tot aan de terugtrekking over de Rijn aan het eind. Het begint met een introductiefilm en daarna kun je allerlei authentieke voorwerpen bekijken, afgewisseld met interviews van burgers en veteranen. In de ondergrondse Airborne Experience stap je in een glider en ga je zelf op missie om te ervaren wat militairen in 1944 in deze omgeving hebben meegemaakt. Tot slot is er een stiltekamer waar de slachtoffers worden herdacht en in “De Connectie” laten een aantal Nederlanders hun keuze uit de collectie van het museum zien. Meer info: https://www.airbornemuseum.nl/
Airborne War Cemetery
Ten noordoosten van Oosterbeek ligt aan de Van Limburg Stirumweg een grote militaire begraafplaats. Er liggen totaal 1754 militairen, voor het overgrote deel Brits en een klein aantal Pools en Nederlands. De meesten van hen zijn omgekomen in september 1944 tijdens de Operatie Market Garden. Het ontbreken van bijvoorbeeld omgekomen militairen uit de VS kan eenvoudig worden verklaard; deze werden over het algemeen teruggebracht naar de VS voor hun begrafenis. De Britse overheid koos ervoor om militairen te begraven dichtbij de plaats waar ze waren omgekomen. Naast de indrukwekkende rijen graven is op het kerkhof ook een “Cross of Sacrifice” te zien, waarop een bronzen zwaard is bevestigd. Met dit kruis worden de nog steeds vermiste soldaten herdacht.
Airborne-monument
Het Airborne monument staat aan de Utrechtseweg ten westen van het centrum van Oosterbeek en is opgericht ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem in 1944. De zuil zelf is van baksteen en in natuursteen zijn diverse elementen aangebracht. Zo is er een Pegasus te zien, symbool van de Airborne, maar ook tafrelen van de slag. Bovenop staat een groep burgers en soldaten met een duif als symbool voor de vrede. Op de vier zijden zijn daarnaast nog symbolen geplaatst van geloof, vrijheid, vrede en gerechtigheid.
Airborne Wandeltocht
Elk jaar de eerste zaterdag van september vindt in Oosterbeek en omgeving de Airborne Wandeltocht plaats. De eerste keer was in 1947 om de gewonden en gevallen te herdenken. Tot aan 2011 was de opbrengst van de wandeltocht bestemd voor de invalide veteranen en nabestaanden die daardoor in staat waren de graven en Airborneherdenkingen te bezoeken. Er kan gekozen worden tussen verschillende afstanden en de start voor de tienduizenden wandelaars is het sportpark Hartenstein, vlakbij het Airborne Museum. Meer info: https://airbornewandeltocht.nl/
Tuin de Lage Oorsprong
Ten zuidwesten van het centrum van Oosterbeek ligt de Tuin de Lage Oorsprong. De tuin omvat uiteraard een fraaie beplanting maar ook waterpartijen, een stukje bos, een groen amfitheater en een kas. Regelmatig worden hier openlucht concerten georganiseerd en mocht je toevallig willen trouwen dan kunnen ze dat ook voor je verzorgen. Tip: Naast de tuin ligt het Uitkijkpunt Hemelsche Berg waarbij je mooi zicht hebt over de uiterwaarden van de Nederrijn. Meer info: http://www.tuindelageoorsprong.nl/
Mariëndaal
Mariëndaal is een historische buitenplaats ten noordoosten van Oosterbeek. Het ligt in een heuvelachtig coulisselandschap en de Slijpbeek ontspringt in dit gebied. Al in de 14e eeuw werd hier een klooster gesticht dat later Mariëndaal ging heten. Tijdens de reformatie werd het klooster gesloten en begin 17e eeuw gesloopt. Meer dan een eeuw later werd een nieuw hoofdgebouw gebouwd dat inmiddels rijksmonument is. Verder zijn op het landgoed onder andere een oranjerie, ijskelder, boerderijen en een veldkapel te zien. Bijzonder is nog de Groene Bedstee; een 300 meter lange berceau (loofgang met aan beide zijden heggen die samen een tunnel vormen) uit 1856. Naast planten en bomen zijn hier met enig geluk ook veel dieren te zien zoals dassen, boommarters, vleermuizen, ijsvogels en kwikstaartjes.
In de buurt van Oosterbeek
Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 26 oktober 2021