Oosterwolde (Gelderland) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Oosterwolde. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Oosterwolde ligt aan de noordzijde van de Veluwe, ten noordoosten van Elburg. Er bestaat overigens een gelijknamige plaats in Friesland, dus oppassen bij het instellen van de routeplanner.

Tips en aanbevelingen

Om Oosterwolde heen liggen Elburg, Kampen, Hattem en Zwolle. Allemaal plaatsen met een eeuwenoude binnenstad en de moeite van een bezoek meer dan waard. Met andere woorden; je kunt hier met gemak meerdere interessante dagen doorbrengen.

Kritische noot

Oosterwolde is niet bepaald een plaats om als doelbestemming in de routeplanner in te typen. De directe omgeving, met name het nabije Elburg, is dat zeker wel.

Wat is er te doen/bekijken in Oosterwolde?

Dorpskerk

De Dorpskerk is tegenwoordig in gebruik bij de PKN en in 1845 gebouwd ter vervanging van een ouder exemplaar. In de 20e eeuw is hij diverse keren uitgebreid. Een van de kerkklokken is van veel ouder datum; deze stamt uit 1734. Daarentegen is het orgel in de kerk uit 1970. Het oorspronkelijke Knol-orgel uit 1800 is in die tijd verkocht aan de hervormde kerk in Geesteren. Meer info: https://hervormdoosterwolde.nl/

Landgoed en Huis Morren

Net buiten Oosterwolde, aan de zuidwestzijde, ligt Landgoed en Huis Morren. Het huidige huis is in 1771 na een forse verbouwing ontstaan maar al in de 17e eeuw was er sprake van bewoning op deze plek. Behalve het hoofdgebouw zijn ook de boerderijen die bij het landgoed horen de moeite waard en ook deze zijn rijksmonument. Huidige bewoner van het landgoed is oud PvdA-kopman Marcel van Dam. De geur van salonsocialisme zal weinigen ontgaan.

Leuke weetjes

Ten zuiden van Noordeinde ligt Kerkdorp. Het aardige van deze plaats is dat het geen dorp is maar een gehucht en dat je ook lang kunt zoeken naar een kerk. Dus tja… Maar zoals menigeen al zal vermoeden stond hier in vroeger tijd wel een kerk en was het inwoneraantal in de 19e eeuw het tienvoudige van dat van tegenwoordig. Meer dan een eeuw geleden was de plaatsnaam dus beter getroffen dan vandaag de dag.

Een van de buurtschappen van Oosterwolde is Trutjeshoek. De inwoners hiervan worden logischerwijs Trutten genoemd. Hoewel ze er waarschijnlijk zelf de schouders over zullen ophalen, bestaan trutten dus echt in Nederland. Al zijn het er maar een stuk of 25.

In de buurt van Oosterwolde

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 juli 2021