Radio Kootwijk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Radio Kootwijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Radio Kootwijk ligt ten zuidoosten van het dorp Kootwijk, en ten zuidwesten van Apeldoorn.

Tips en aanbevelingen

Dit voormalig radiostation + omgeving is werkelijk wel iets dat op een bucket list thuis hoort. Het monumentale gebouw staat op een bijzondere plek en is ook binnen absoluut de moeite waard. Het is echter maar beperkt opengesteld, kijk bij Staatsbosbeheer voor toegang met of zonder gids.

Tegenwoordig is parkeren in Radio Kootwijk niet meer gratis. Wil je gratis parkeren, zet dan je auto bij de Schaapskooi in Hoog Buurlo. Vandaar kun je dan een aangename wandeling van een kleine twee kilometer naar Radio Kootwijk maken.

Kritische noot

De hele omgeving nodigt uit om tot laat in de avond te blijven rondhangen. Dat is echter lang niet overal de bedoeling hier; na zonsondergang mag je op veel plaatsen niet meer zijn om de rust in het gebied te waarborgen. De boetes zijn niet mals…

Wat is er te doen/bekijken in Radio Kootwijk?

Gebouw A + overige bebouwing

Radio Kootwijk is in 1918 ontstaan omdat de P.T.T. in dat jaar startte met de bouw van een zenderpark om via de lange golf verbinding te kunnen maken met Indonesië. Daartoe was een gebied nodig met weinig of geen bebouwing en andere verstorende elementen. De heide hier bleek heel geschikt en tot op de dag van vandaag valt het gebrek aan andere bebouwing op. Gebouw A was het hoofdgebouw en staat nog steeds heel statig en monumentaal midden op het heideveld. Daarnaast werden nog gebouwen B t/m G en P gebouwd alsmede een watertoren en woonhuizen voor het personeel. Deze woonhuizen passeer je vanzelf op weg naar Gebouw A. Nadat in 1998 alle zendfuncties waren verdwenen is het gebied met gebouwen in handen gekomen van Staatsbosbeheer. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/radio-kootwijk

Schaapskooi Hoog Buurlo

Aan de oostzijde van Radio Kootwijk, in het bos, staat Schaapskooi Hoog Buurlo. Al sinds de 9e eeuw is hier een schaapskudde actief, die overdag het onderhoud van de Hoog Buurlose Heide voor zijn rekening neemt. Daarmee wordt voorkomen dat het terrein vergrast of op lang termijn veranderd in bos. De schapen zijn overdag dus doorgaans niet aanwezig, maar wie weet waar je ze dan alsnog in deze omgeving tegenkomt. Vanaf hier kun je uitstekend wandelen en fietsen.

Hoog Buurlose Heide

De Hoog Buurlose Heide ligt aan de zuidzijde van Radio Kootwijk. Zoals de naam al aangeeft is dit een heideveld, maar wel heel groot. Totaal meet het gebied 1800 ha. en je kunt hier dus uitgebreid wandelen en fietsen. Aan de randen kom je vanzelf in bos of stuifzandgebied terecht, waarvan uiteraard het Kootwijkerzand dan weer de meest bekende is.

In de buurt van Radio Kootwijk

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 oktober 2021