Rheden – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Rheden. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Rheden lig ten noordoosten van Arnhem op de rand van de Veluwe langs de IJssel.

Tips en aanbevelingen

Rheden is een prima uitvalsbasis om uitgebreid van Nationaal Park Veluwezoom te gaan genieten. Zowel met het OV als met de auto is het prima bereikbaar.

Kritische noot

Rheden ligt in principe fraai langs de IJssel ware het niet dat sinds de aanleg van de A348 deze weg op zijn lelijkst Rheden van de IJssel heeft afgesneden. Enige pluspunt is dat de bereikbaarheid van Rheden sterk is toegenomen en het verkeer dwars door het centrum sterk is verminderd.

Wat is er te doen/bekijken in Rheden?

Dorpskerk

De Dorpskerk is een van de rijksmonumenten in Rheden. De toren van de kerk is uit tufsteen opgetrokken en stamt uit het eind van de 12e of begin 13e eeuw. Sinds de bouw is de toren meermalen gerestaureerd een aangepast, met name in 1930. Het schip en het koor van de kerk kreeg zijn huidige vorm na 1505, toen het schip aanzienlijk werd vergroot. Uiteraard is ook de kerk zelf meermalen verbouwd en de gebruiksfuncties varieerden nogal. Zo was er in de 19e eeuw zelfs een breischool in een van de ruimtes van de kerk gevestigd. In de kerk is een orgel uit 1818 en een kansel uit de 17e eeuw te vinden, wat gezien de leeftijd van het gebouw nog tamelijk jong is. Meer info: https://dorpskerkrheden.nl/

Schaapskooi

Ten noorden van Rheden, in Nationaal Park Veluwezoom en vanuit Rheden gezien net voorbij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, is een schaapskooi te vinden. De Veluwse Heideschapen die daar huizen zorgen ervoor dat de Rhedense heide rondom de Posbank ook een heidegebied blijft. Zou er niets gebeuren, dan zou het vergrassen en uiteindelijk zou het geheel dichtgroeien met bos. De schapen zijn overdag doorgaans dus op de hei, aan het begin en einde van de dag zijn ze in of bij de schaapskooi te zien. Wil je een dagje meelopen met de herder, dan is dat hier ook mogelijk. Meer info: https://schaapskudde.nl/

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Natuurmonumenten heeft niet ver van Station Rheden, aan de Heuvenseweg, een bezoekerscentrum gebouwd. Daar is informatie te krijgen over de planten en dieren in het Nationaal Park Veluwezoom. Het is ook een goed startpunt om al wandelend, fietsend of te paard het gebied verder te gaan verkennen. Bij het bezoekerscentrum is horeca aanwezig en voor kinderen zijn er speeltoestellen. Meer info: https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-veluwezoom

Herikhuizerveld met Posbank

Ten noorden van Rheden strekt zich Nationaal Park Veluwezoom uit dat doorloopt tot aan Eerbeek aan de noordzijde en Terlet in het westen. Het bestaat uit delen bos en heidevelden en is hier en daar on-Nederlands heuvelachtig. Dierenleven is hier genoeg. Onder andere zijn er edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen in het gebied te vinden. Daarnaast zijn er Schotse hooglanders, IJslandse pony’s en een schaapskudde om te zorgen dat het gebied niet geheel dichtgroeit. De Posbank is van het gebied het meest bekend en inmiddels zo druk geworden dat soms toegangswegen moeten worden afgesloten. Hoewel de Posbank en de directe omgeving zeer fraai zijn, is ook elders in het gebied genoeg te genieten en daar is het doorgaans veel rustiger.

Landgoed Heuven

Landgoed Heuven ligt vrij dichtbij Rheden in Nationaal Park Veluwezoom. Het landgoed wordt al in de 14e eeuw genoemd en is uiteindelijk in 1969 in handen gekomen van Natuurmonumenten. Op het landgoed is in een van de oude boerderijen het Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten en daarnaast ligt de IVN-tuin Oost Veluwezoom. Verder is er een manege en de schaapskooi waar de Rhedense schaapskudde is gehuisvest. Vanaf het Uitkijkpunt Heuvense Bergen kun je over de heidevelden met goed weer vele kilometers wegkijken.

Buitenplaats Valkenberg

Aan de noordoostzijde van het centrum van Rheden, langs de Arnhemsestraartweg, staat Buitenplaats Valkenberg. De Valkenberg werd in 1834 in opdracht van M. Westendorp gebouwd als statig, witgepleisterd huis tegen de flank van de stuwwal met uitzicht op Rheden en de IJssel. Tot 1966 was het in particuliere handen, daarna werd het geschonken aan het Rode Kruis die er een zorghotel van maakte. Inmiddels zijn er plannen voor een luxe wellness resort.

In de buurt van Rheden

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 november 2021