Rozendaal – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Rozendaal. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Rozendaal ligt ten noorden van Arnhem, aan de andere zijde van de A12 en vergroeid met Velp, hoewel Rozendaal nog steeds een zelfstandige gemeente is.

Tips en aanbevelingen

Topattractie in de gemeente Rozendaal is Kasteel en park Roasendael. Maar vlak de rest van deze kleine gemeente niet uit. Het is een zogenaamde miljonairsgemeente met niet alleen bovenmatig veel miljonairs maar ook bijbehorende villa’s als resultaat. Gewoon wat rondwandelen of -fietsen en je valt hier van de ene verbazing in de andere.

Kritische noot

Aan de noordzijde loopt Rozendaal heel mooi over in het Nationaal Park Veluwezoom, aan de zuidzijde wordt het lelijk afgesneden van Arnhem door de zeer drukke A12. Het geluid kan tot ver in de bossen aan de westzijde van Rozendaal te horen zijn.

Wat is er te doen/bekijken in Rozendaal?

De Kerk van Rozendaal

De protestantse kerk van Rozendaal aan de Kerklaan, vlakbij Kasteel Rosendael, is gebouwd in 1758. Het is een opvallend hoog stenen gebouw met aan de zuidzijde een aangebouwde pastorie. In de kerk is een relatief bescheiden eenklaviersorgel te vinden, gebouwd in 1880. Er worden nog steeds kerkdiensten gehouden maar de kerk wordt ook gebruikt voor concerten, een zomerfair, exposities en Open Podia voor jonge artiesten. Meer info: https://www.dekerkvanrozendaal.nl/

Kasteel en park Rosendael

Dit kasteel werd in de late Middeleeuwen door de Graaf van Gelre gebouwd. In de loop der eeuwen is het talloze malen van eigenaar gewisseld, in 1977 is het overgedragen aan Het Geldersch Landschap en Vrienden van Geldersche Kastelen. Zij zorgden voor restauratie van kasteel en tuin waarna ze toegankelijk gemaakt voor publiek. De Donjon, een ronde toren met vier meter dikke muren bedoeld voor bescherming in roerige tijden, is de grootste in Nederland die bewaard is gebleven. De inrichting weerspiegelt de laatste bloeiperiode aan het begin van de 20ste eeuw, ten tijde van het echtpaar Van Pallandt-Loudon. Naast het kasteel zijn hier ook een tuinkoepel, schelpengalerij, de beroemde bedriegertjes, wildkelder, portierswoning, verschillende boerderijen, zonnewijzer, muziekkapel en begraafplaats te zien. Meer info: https://rosendael.glk.nl/

Kapellenberg

De Kapellenberg ligt aan de noordwestzijde van het dorp Rozendaal, aan het eind van de Kapellenberglaan. Het is een kunstmatige heuvel waarop vroeger een kapel stond. Vanaf de berg was er uitzicht op de omgeving. Via een spiraalvormig pad wandel je naar top.

Emmapiramide

Ten noorden van Velp, op Landgoed Beekhuizen, kun je de Emmapiramide beklimmen. In 1891 werd deze heuvel van grond opgeworpen door werklozen in het kader van een werkverschaffingsproject. Vanaf de bovenzijde van de heuvel was een fraai uitzicht over de omliggende bossen, onder andere om te waken over bosbranden. Doordat de bomen oprukten is rond 1940 bovenop de heuvel een uitkijktoren gezet die in 1984 is vervangen door een nieuw exemplaar. In 2011 is deze opnieuw met 5 meter verhoogd, de klim wordt daarmee nu in totaal 110 meter en bij goed weer is zelfs zicht tot over de Duitse grens.

Rozendaalse Veld

Het Rozendaalse Veld ligt aan de noordzijde van Rozendaal en is een flink heidegebied met vrij grote hoogteverschillen. Ten noorden en oosten ligt het Nationaal Park Veluwezoom en daarmee vormt het een groot en samenhangend gebied, ideaal voor wandelen en fietsen. In het zuidwesten ligt het Rozendaalse Zand, een zandverstuiving die vanaf 2009 van circa 17 ha bos is ontdaan om het zand weer actief te laten stuiven. Markant element op het Rozendaalse veld is de brandweertoren die van 1949 tot 1978 in gebruik was.

In de buurt van Rozendaal

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 november 2021