Spankeren – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Spankeren. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Het zeer bescheiden centrum van Spankeren is in het trotse bezit van een bescheiden, maar inmiddels toch eeuwenoude kerk. Om Spankerden heen liggen een aantal landgoederen waarvan De Geldersche toren vlakbij de IJssel het meest bijzonder is. Voor dit geheel ronde bouwsel stapt iedereen beslist even van de fiets. Aan de westzijde van Spankeren liggen, doorgaans wat verscholen tussen de bomen, nog een aantal landgoederen waar het goed wandelen en fietsen is.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je Spankeren bereiken met de buurtbus uit Dieren. Met de auto rij je over de N348 zo Spankeren binnen.

Tips en aanbevelingen

De Geldersche toren is in Spankeren beslist het hoogtepunt. Een wandelroute (klompenpad) brengt je niet alleen langs dit monument, maar ook langs andere landgoederen die hier en in het naastgelegen Leuvenheim liggen.

Kritische noot

Spankeren bestaat uit twee groepjes bebouwing met daartussen en omheen een tweetal uit de kluiten gewassen industriegebieden. Zoals helaas bij de meeste industriegebieden het geval is ook hier de schoonheid ervan ver te zoeken. Om het plaatje compleet te maken is er ook nog een spoorlijn die dwars door Spankerden heen snijd.

Wat is er te doen/bekijken in Spankeren?

Geldersche toren

De Geldersche toren is een bijzondere, geheel ronde toren in de uiterwaarden van de IJssel. De geschiedenis gaat terug tot minstens de 12e eeuw. In 1535 werd een groot gedeelte van de toren afgebroken en opnieuw opgebouwd. Na dik drie eeuwen, in 1868, werd het wederom tot de eerste verdieping afgebroken en in neogotische stijl opnieuw opgebouwd. In 2015 is hij gerestaureerd en staat er dus weer netjes bij. De toren is evenals twee dienstwoningen, koetshuis, Orangerie, schuur, twee keer- annex inlaatsluisjes en de historische parkaanleg rijksmonument.

Petruskerk

Deze tamelijk eenvoudige zaalkerk is gebouwd in 1804. Hij wordt omgeven door een oud kerkhof en daarmee is het best een plaatje. De toren aan de westzijde stamt uit de 12e eeuw en is opgebouwd uit tufstenen, in 1804 is hij verhoogd en van een torenspits voorzien. Aan de oostzijde buiten de kerk is een grafkelder van de familie Van Rhemen, waar in 1921 als laatste baronesse Van Rhemen bijgezet.

Muziektent

Schuin tegenover de kerk, in het plantsoen, staat een muziektent. Het is een gemeentelijk monument en op zichzelf helemaal geen onaardig exemplaar. Voor degenen die er aan toe zijn is het een mooi rustpunt.

Landgoed De Bockhorst

Landgoed de Bockhorst ligt ten noordoosten van het dorp Spankeren op de grens met de gemeente Brummen. Het omvat ruim 90 ha bos en agrarische gronden. Op het landgoed staat tegenwoordig een landhuis met daarbij een koetshuis en een later gebouwde garage. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot de 15e eeuw maar in de loop van de tijd is het meermalen verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Meer info: https://www.bockhorst.nl/

Landgoed Denk en Werk

Dit landgoed met de curieuze naam Denk en Werk ligt tegen Landgoed De Bockhorst aan, ten noorden van Spankeren. De naam was ingegeven door de filosofie van eigenaar Van Hooff dat aan werken denken vooraf diende te gaan. Hij had daarom thuis een bibliotheek met landbouwkundige en stichtelijke boeken voor de inwoners van Spankeren. Of ze dat allemaal op prijs stelden is de vraag… Tegenwoordig rest van het landgoed niet veel meer dan weilanden, bosjes en
heggeranden.

Soerense Broek

In het noordwesten van Spankeren stroomt de Soerense Beek. Daarnaast is een gebied voormalige landbouwgrond omgetoverd in een nieuw stukje natuur: de Soerense Broek. Het gebied is niet toegankelijk en dat is maar goed ook want hier groeit de in Nederland zeldzame vetblad, een vleesetende plant. Normaal blijft het consumptiepatroon van deze plant beperkt tot insecten, maar je weet maar nooit… Vanaf de Broekdijk is het gebied te bewonderen en er is langs deze weg een uitkijkpunt gemaakt.

Rondwandeling 14 km Leuvenschepad (klompenpad)

Het Leuvenschepad is een pad dat voor een deel door de uiterwaarden van de IJssel loopt. Ben je de N348 overgestoken, dan kom je in het gebied van landgoederen terecht. Als een ring om Leuvenheim, net boven Spankeren, liggen landgoederen De Wildbaan, Den Bosch en De Rees. Je wandelt door bos en langs onder andere de kaarsrechte Leuvenheimsche beek. Meer…

In de buurt van Spankeren

Andere plaatsen in IJsseldal met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 9 april 2021