Stroe – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Stroe. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Stroe ligt aan de rand van de Veluwe, tegen de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn. Hoewel hier ook de spoorlijn loopt heeft Stroe al sinds 1938 geen eigen treinstation meer.

Tips en aanbevelingen

Aan de noordzijde van Stroe liggen meerdere immense campings en huisjesparken. Dat geeft al een indicatie dat het in dit gebied goed toeven is. En inderdaad, naar het noorden en oosten strekt de Veluwe zich ver uit en kun je met gemak tot aan Wezep in het noorden of bijvoorbeeld Eerbeek in het oosten doorfietsen of wandelen.

Kritische noot

Stroe zelf is nu niet echt een bestemming die op een bucketlist te vinden zal zijn. Als uitvalsbasis voor de Veluwe is het wel heel praktisch. Het is niet voor niets dat hier een speciale Veluwe parkeerplaats vlakbij de afslag van de A1 is aangelegd. Direct ten zuiden en westen van Stroe is er nogal wat niet al te fraai agrarisch landschap te vinden.

Wat is er te doen/bekijken in Stroe?

Geitenboerderij de groote stroe

Aan de zuidzijde van het kleine centrum van Stroe is een relatief kleinschalige geitenboerderij te vinden. Er wonen zo’n 90 Nederlandse witte melkgeiten en een bok met de naam Quincy. Je kunt er uiteraard melk en kaas kopen, maar ook geitenvlees. Verder is het hier mogelijk een bezoekje te brengen met rondleiding, een workshop te volgen of bij de geiten een yogales te volgen. Wat de geiten daarvan vinden blijft de vraag. Meer info: http://degrootestroe.nl/

Kijk- en wandeltuin Klein Boskoop

Tientallen jaren geleden startte een boomkwekerij uit Boskoop net ten westen van Stroe een satelliet-vestiging om op de Veluwse grond stekplanten te kweken die dan vervolgens in Boskoop volgroeiden tot planten. Na 2005 was het gedaan met het werk en is het perceel langzaam getransformeerd in een kijktuin waar je prima doorheen kunt wandelen. Onder andere is er een rosarium, 150 meter kleurige borders, diverse watervallen, een Oosterse tuin met Japanse esdoorns, bomen en zeldzame heesters. Het geheel meet 1,5 ha. en is in de zomerperiode op donderdagen en zaterdagen geopend. Meer info: https://kleinboskoop.nl/

Stroese Heide

Vanuit het centrum van Stroe kun je over de Houtbeekweg, langs de spoorlijn, oostwaarts onder de N310 door naar de Stroese Heide lopen. Nadat je de N310 bent gepasseerd kom je in een totaal ander gebied terecht. De Stroese Heide is een groot open heideveld waar je dwars over kunt wandelen. Daarna kom je in de bossen en als je zin en tijd hebt is doorwandelen richting het Kootwijkerzand, een grote zandverstuiving, beslist geen slecht idee. Nog niet moe? Dan kun je nog heel veel verder wandelen door het bos- en heidegebied van de Veluwe dat hier tot onder Apeldoorn doorloopt.

In de buurt van Stroe

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 oktober 2021