Uddel – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Uddel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Uddel ligt middenop de Veluwe, tussen Harderwijk en Apeldoorn.

Tips en aanbevelingen

Uddel maakt onderdeel uit van de zogenaamde Biblebelt, zodat je dus op zondag een bijzondere rust zult ervaren. Hoewel er niet meer zo streng de hand aan wordt gehouden als in vroeger tijd, is het zeker nog wel iets om rekening mee te houden.

Uddel heeft opvallend weinig horeca. Ga je iets naar het zuidwesten, dan word je in Garderen alsnog letterlijk op je wenken bediend.

Kritische noot

Direct rondom Uddel ligt nogal wat agrarische grond. Weinig spannend of fraai in de ogen van een gemiddelde bezoeker. Ga je iets verder, dan kom je al snel in het beslist aantrekkelijke bos- en heidelandschap van de Veluwe terecht.

De eerste vermelding van dit dorp stamt uit 792. Sindsdien is het nu niet bepaald uitgegroeid tot een wereldstad en ook het aantal historische gebouwen is opvallend laag. In het centrum staat een gedenkteken van 1200 jaar Uddel, dat in 1992 werd gevierd.

Wat is er te doen/bekijken in Uddel?

Boswachterij Uddel

Ten noordoosten van Uddel ligt Boswachterij Uddel. Het is een bos- en heidegebied dat onderdeel uitmaakt van Koninklijke Houtvesterij Het Loo, een gebied van ongeveer twaalf bij zestien kilometer. Met andere woorden, je kunt hier behoorlijk lang fietsen of wandelen. Het bos heeft een gevarieerde samenstelling en met geluk kun je hier edelherten, reeën of wilde zwijnen tegenkomen. De rand van de dag, dus ’s ochtends vroeg of het vallen van de avond, is daarvoor het meest geschikt.

Uddelermeer

Ten zuidwesten van Uddel, richting Garderen, ligt het Uddelermeer. Het is waarschijnlijk tijdens een ijstijd ontstaan als pingoruïne, waarbij het smeltende ijs een gat achterliet. Het is niet erg geschikt om een duik te nemen maar je kunt hier over een van de wandelpaden wel een bescheiden rondje lopen. Aan de oostzijde ligt de Hunneschans.

Hunneschans

De Hunneschans is een ringwalburg die in de Middeleeuwen is opgeworpen aan de rand van het Uddelermeer. Deze schans lag op de handelsroute van de Veluwe naar de Noordzee en bestaat uit een ronde aarden wal met een doorsnede van ongeveer 100 meter. De hoogte is ongeveer 4 meter en daar omheen ligt een gracht van een 3,5 meter diep. Je kunt je tegenwoordig bijna niet meer voorstellen dat dat ooit een effectieve manier was om een gebied te verdedigen. Toch blijft het iets voor de liefhebbers en het merendeel van degenen die hier op de N310 een stop inlassen doen dat omdat er toevallig ook een horecagelegenheid op deze plek is te vinden.

In de buurt van Uddel

Andere plaatsen op de Veluwe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 oktober 2021