Vaassen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Vaassen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Vaassen in een dik halfuur te bereiken vanaf Apeldoorn, je reist noordwaarts. Met de auto ligt Vaassen op dezelfde plaats en vanaf de A1 kun je eveneens de poolster aanhouden. Na niet al te lange tijd kun je in of vlakbij het centrum van Vaassen parkeren.

Tips en aanbevelingen

Vaassen ligt op de Veluwe waar genoeg is te doen. Als einddoel is het dorp niet zo geschikt, maar als locatie om aan te doen als je toch in de buurt bent…

Kritische noot

Het kan nog een tijdje duren voordat Vaassen wordt uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Niet elk dorp hoeft dat natuurlijk te zijn of te worden, maar Vaassen heeft een nog net wat langere weg af te leggen. Of wie weet vinden de bewoners het allemaal wel best zo en laten ze veel toeristen letterlijk aan hun deur voorbij gaan.

Wat is er te doen in Vaassen?

Kasteel Cannenburch

Direct aan de noordzijde van Vaassen, je loopt er vanuit het centrum zo heen maar kunt er ook voor de deur parkeren, ligt Kasteel Cannenburch. Dit kasteel stamt uit de 16e eeuw en meest bekende bewoner is Maarten van Rossum. Hij is degene die het slot liet herbouwen op een ruïne. Tegenwoordig is het kasteel in de periode april-oktober te bezichtigen waarbij je honderden jaren terug in de tijd gaat. Aan de westkant van het kasteel ligt een grote tuin die zeker ook een wandeling waard is. Meer…

Cannenburcher Molen

Deze watermolen staat op de Hartense Molenbeek, ten noordoosten van Kasteel Cannenburch. Sinds een restauratie van een jaar of 10 terug is er weer een bovenslagrad te vinden, maar in werkelijkheid zit in deze molen ook een turbine. Hij is nog steeds in gebruik en helaas niet geopend voor bezoekers.

Museum Vaassen Historie

Belangstelling voor de lokale geschiedenis? Dan is dit kleine maar van behulpzame vrijwilligers voorziene museum een aanrader. Onder andere is er een vast onderdeel gewijd aan Vaassen in de oorlog. Daarnaast is er een oud kruidenierswinkeltje ingericht en komt de lokale industrie aan bod. Regelmatig worden wisselde tentoonstellingen ingericht die altijd een duidelijke link met Vaassen hebben. Meer…

Dorpskerk

Midden in het compacte centrum van Vaassen staat de Dorpskerk te stralen. Al rond 800 stond hier een kerk. Het grootste deel van het huidige exemplaar stamt uit medio de 19e eeuw en tamelijk recent is veel gerestaureerd. Op zaterdagen kun je binnenlopen bij deze Hervormde kerk voor een kopje koffie, een praatje of gewoon om uit nieuwsgierigheid een kijkje te nemen. Op zondagen ben je helemaal welkom voor het bijwonen van een dienst.

De Korenmolen

Koffie- en theehuys in een echte, nog werkende molen. Op de woensdagen is de molen in werking en te bezoeken, op andere dagen ben je uitzonderlijk welkom in de horeca. Vind je overigens de molen wel wat hoog op de benen staan, dan klopt dat. Nog niet zo heel lang geleden is het onderste gedeelte met bijna 5 meter opgehoogd waardoor de wieken weer in de volle wind terecht zijn gekomen. Het is de verhoudingen van de molen niet echt ten goede gekomen, maar, tja, er kan weer worden gewerkt.

Sprengen

In dit hele gebied zijn veel sprengen te vinden. Dat zijn kleine, door mensen gegraven beken die op de Veluwe werden gebruikt voor het laten draaien van watermolens en vanwege de kwaliteit van het water ook voor de fabricage van papier. In deze omgeving lopen veel sprengen van het bos van de Veluwe richting het Apeldoorns kanaal. Behalve in Vaassen zijn ze ook te vinden in Hattem, Epe, Emst en in Apeldoorn lopen er verschillende dwars door de stad. Vanaf Vaasen, en met name de tuin van Kasteel Cannenburgh, zijn westwaarts verschillende wandelingen te maken waarbij je stukken van de sprengen volgt.

In de buurt van Vaassen

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 15 oktober 2020