Wapenveld – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Wapenveld. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Aan de noordzijde van Wapenveld ligt langs de Groteweg een complex genaamd Vrieze’s erfgoed. Het bestaat onder andere uit een klein bezoekerscentrum met bijenstal en moestuin, maar meest interessant is Molen de Vlijt. Als je hier dan toch bent kun je met een pontje naar de overkant en daar langs de kleine molen de Wielewaal lopen en nog iets noordelijker door het bos van Klooster Hulsbergen wandelen. Wil je veel meer bos, dan moet je aan de westzijde van Wapenveld zijn want daar strekt de Veluwe zich over een groot gebied uit.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanuit Zwolle met de bus in Wapenveld komen. Met de auto rij je vanaf de A50 via Hattem of Heerde naar Wapenveld.

Tips en aanbevelingen

Vooral het bosgebied ten westen van Wapenveld is aantrekkelijk voor wandel- en fietstochten.

Molen de Vlijt is zeker ook een bezoekje waard. En als je hier dan toch bent dan kun je met een voetveer naar de overzijde van het Apeldoorns kanaal, linksaf en binnen enkele honderden meters natuurgebied Klooster Hulsbergen inlopen.

Kritische noot

De grote groei van Wapenveld kwam na de jaren 50 van de vorige eeuw. Een groot deel van Wapenveld is dus bepaald niet oud en historisch niet interessant.

Wat is er te doen/bekijken in Wapenveld?

Vrieze’s erfgoed

Aan de noordzijde van Wapenveld is Vrieze’s erfgoed te vinden. Het is een complex waar ook Molen de Vlijt op staat en vernoemd naar molenaar Willem Vrieze. Hij schonk het hele complex zodat er nu een bezoekerscentrum met een molen en molenwinkel, bijenstal en moestuin is te vinden. Je kunt er onder andere ook wandel- en fietsroutes kopen.

Molen de Vlijt

Al sinds 1602 staat aan de noordzijde van Wapenveld een windmolen. Bij een brand in de kerstnacht van 1980 brandde de molen tot de grond toe af. Gelukkig kon, na onder andere een inzamelingsactie bij de plaatselijke bevolking, al vrij snel de molen worden herbouwd zodat sinds 1984 weer wordt gemalen door de vrijwillige molenaars alhier. Het meel is hier te koop maar wordt ook aan bakkers in de omgeving geleverd. Elke zaterdag is de molen open.

Molen de Wielewaal

Een hele kleine molen bewonderen? Ook dat kan in Wapenveld. Aan de Kanaaldijk 52, net boven de sportvelden van voetbalvereniging WZC, staat in de tuin van een huis een molen met wieken van slechts 10 meter. Hij staat sinds 1959 in Wapenveld (oorspronkelijk in 1870 gebouwd in Zuidveen) en voor de factcheckers: het is een achtkantige grondzeiler. Overigens is hij niet in tip-top conditie, maar omdat het formaat echt zeldzaam is is het toch (enigszins) de moeite waard.

Kerken Wapenveld

Aan kerken heeft Wapenveld geen gebrek. Diverse scheuringen hebben ervoor gezorgd dat er steeds weer kerken werden bijgebouwd, hoewel er tussentijds ook de nodige zijn gesloten en gesloopt. Ze zijn vrijwel alle van tamelijk recente datum en geen omweg waard. De meest charmante is nog wel de kleine Gereformeerde kerk uit 1913 die aan de Kanaaldijk 57 staat.

Voormalig tolhuis

Aan de Groteweg 12 staat een voormalig tolhuis uit het einde van de 19e eeuw met houten galerij in opvallende Moorse stijl. In vroeger tijd stonden er nogal wat tolhuizen in Nederland waar tol werd geheven om de plaatselijke wegen mee te onderhouden. Tol hoeft hier allang niet meer betaald te worden, maar het tolhuis staat nog steeds langs de weg te glimmen.

Natuurgebied Klooster Hulsbergen

Aan de noordzijde van Wapenveld, ten oosten van het Apeldoorns kanaal, ligt natuurgebied Klooster Hulsbergen. Het is 51 ha groot en bestaat grotendeels uit bos. Zoals de naam al aangeeft heeft hier vroeger een klooster, het fraterhuis St. Hieronymus gestaan. Aan het eind van de 16e eeuw, tijdens de beeldenstorm, is het verwoest. In het natuurgebied is een wandeling van 3,5 km uitgezet.

Landgoed Petrea

Landgoed Petrea ligt ten westen van Wapenveld en is een echt Veluws boslandschap op de flanken van de Woldberg. Het bestaat uit naaldbos met enkele heidevelden. Je kunt er wilde zwijnen, reeën en diverse vogelsoorten tegenkomen. En anders is het werk van de zwijnen wel herkenbaar aan het vele gewroet in de grond. Er zijn twee wandelroutes uitgezet van 1,5 en 6 km.

Gemaal Veluwe

Even ten noordoosten van Wapenveld staan twee gemalen naast elkaar. Ten eerste het uit 1920 stammende gemaal met de naam Pouwel Bakhuis met voormalige dienstwoning. Dit gemaal zorgde voor lozing van overtollig water op de IJssel. Omdat het niet meer voldoende bleek is in 1997 een modern tweede gemaal ernaast gebouwd met een totaal vermogen van 1400kW. Je kunt via de grote ramen een mooie blik binnen werpen.

Hoogwatergeul

Aan de oostzijde van Wapenveld loopt sinds 2017 een hoogwatergeul. Bij heel hoog water in de IJssel loopt hier boerenland tussen twee nieuw aangelegde dijken onder water. In de buurt van Veessen is het inlaatpunt, net boven Wapenveld stroomt het water terug de IJssel in. Bij Wapenveld is aan de Wapenveldse kant van de nieuwe dijk een stukje nieuwe natuur met vogelkijkhut gerealiseerd.

Rondwandeling 13km Paddenpad

Het Paddenpad maakt een rondje rondom Wapenveld. Dit gebied kenmerkt zich door de open IJsselvallei aan de oostzijde en de beboste Veluwe aan de westelijke kant. Tussendoor pik je plaatselijke hoogtepunten zoals Vrieze’s erfgoed, natuurgebied Klooster Hulsbergen, Landgoed Petrea en de Witte Berg mee. Het maakt het tot een gevarieerde wandeling, hoewel de oostzijde met het tamelijk kale agrarische gebied gemende gevoelens oproept. Meer…

Leuk weetje

Hoor je toevallig in Wapenveld of het bos hier met enige regelmaat donkere harde klappen, een beetje zoals onweer? Terwijl toch de zon schijnt? Dat kan kloppen, want niet ver hiervandaan ligt artillerie schietterrein ’t Harde. Op sommige dagen wordt er druk geoefend met dit soort geluid tot gevolg.

In de buurt van Wapenveld

Andere plaatsen in IJsseldal met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 22 maart 2021